Going Organic: It’s in Our Nature

Ζούμε Βιολογικά, Γιατί είναι στη Φύση Μας

Παρατεταμένοι καύσωνες. Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. Καταιγίδες με υπερβολική ένταση. Πλημμύρες τεραστίων εκτάσεων. Τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα δεν παρατηρούνται μόνο σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη μας, αλλά συμβαίνουν πλέον και στον τόπο μας.

Η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, και μας κάνει σίγουρα να αισθανόμαστε αδύναμοι μπροστά της. Όσο και να μας τρομάζει όμως, τώρα δεν είναι η ώρα να στρουθοκαμηλίσουμε, και να βάλουμε – μεταφορικά – το κεφάλι μας στην άμμο, αντί να πάρουμε τα μέτρα μας ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση για τη ζωή μας.

Και ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αντιδράσουμε είναι να επιστρέψουμε σε έναν πιο οικολογικό και βιώσιμο τρόπο ζωής. Στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα μας είναι απόλυτα εφικτό. Και μπορούμε να το ισχυριστούμε αυτό, γιατί εμείς στην ATHONITES ήδη εφαρμόζουμε βιώσιμες πρακτικές σε όλα τα στάδια της παραγωγής μας. Είναι στο χέρι όλων μας, μαζί, να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια όχι μόνο για να επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή, αλλά, με τον καιρό, και να την αντιστρέψουμε.


5 απλές βιολογικές πρακτικές για την καθημερινότητά μας

Όλοι μπορούμε να ζήσουμε λίγο πιο βιολογικά, χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Αρκεί να υιοθετήσουμε απλές, καθημερινές συνήθειες που προωθούν έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής. Ας μην ξεχνάμε ότι ο βιολογικός τρόπος ζωής δεν περιορίζεται στην κατανάλωση βιολογικών τροφίμων. Είναι ένας ολιστικός τρόπος ζωής, που εξισορροπεί τις ανάγκες μας με τις ανάγκες της φύσης, ιδιαίτερα ευέλικτος και αποτελεσματικός.

1. Επιλέγουμε βιολογικά τρόφιμα και μειώνουμε τη σπατάλη τροφίμων

Τα βιολογικά προϊόντα και τα τρόφιμα στερούνται φυτοφαρμάκων, χημικώνουσιών και γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Δίνοντας προτεραιότητα στην κατανάλωση βιολογικών φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και γαλακτοκομικών προϊόντων φροντίζουμε την υγεία μας και συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να περιορίσουμε τη σπατάλη φαγητών, προγραμματίζοντας τα γεύματά μας, αποθηκεύοντας σωστά τα τρόφιμα, και ανακυκλώνοντας τα υπολείμματα των φαγητών.

2. Υιοθετούμε φυσικές λύσεις καθαρισμού

Το ξύδι, η μαγειρική σόδα και τα αιθέρια έλαια είναι απλές, οικονομικές, και φυσικές λύσεις καθαρισμού. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, ενώ παράλληλα μας βοηθούν να περιορίσουμε την καθημερινή μας έκθεση σε σκληρές χημικές ουσίες που μπορεί να αποβούν σε βάθος χρόνου επιζήμιες τόσο για την υγεία μας όσο και για τον χώρο μας.

3. Μειώνουμε τα υλικά μιας χρήσης

Πλαστικά ποτήρια, σακούλες, συσκευασίες, καλαμάκια, μπουκάλια νερού. Είμαστε περιτριγυρισμένοι από προϊόντα μιας χρήσης που καταλήγουν γρήγορα στα σκουπίδια ή στη μέση των δρόμων και των πεζοδρομίων μας. Η μετάβαση σε επαναχρησιμοποιήσιμες εναλλακτικές λύσεις, όπως γυάλινα μπουκάλια νερού και βαμβακερές σακούλες για τα ψώνια μας, μπορεί να μειώσει σημαντικά την εξάρτησή μας από υλικά μιας χρήσης που συχνά δεν ανακυκλώνονται. (Σύμφωνα με τη WWF Ελλάς “Μη ανακυκλώσιμες είναι οι συσκευασίες από πατατάκια, γαριδάκια κ.α. Εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη, είναι και η ανακύκλωση συσκευασιών από ζυμαρικά και όσπρια, ενώ όσον αφορά στα σελοφάν, αυτά συνήθως γίνονται ένα σώμα με άλλα υλικά και καταλήγουν στο υπόλειμμα της ανακύκλωσης”.) Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να περιορίσουμε δραστικά τα απόβλητα και να ελαττώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

4. Εξοικονομούμε ενέργεια και νερό

Απλές καθημερινές συνήθειες όπως η απενεργοποίηση των ηλεκτρονικών όταν δε χρησιμοποιούνται και η αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ομοίως, η μείωση της κατανάλωσης νερού, κάνοντας πιο σύντομο ντους ή διακόπτοντας τη ροή του νερού κατά το σαπούνισμα ή το λούσιμο, μπορεί να εξοικονομήσει πολύτιμες ποσότητες νερού και να συμβάλλει σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

5. Αγκαλιάζουμε τα βιολογικά προϊόντα προσωπικής περιποίησης

Η επιλογή βιολογικών ειδών ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης είναι μια πράξη αγάπης προς τον εαυτό μας καθώς και προς το περιβάλλον. Όλα τα βότανα από το Όρος Άθως μέσα στα προϊόντα των σειρών ATHONITES SKIN LINE, ATHONITES WELLNESS LINE και ATHONITES ORGANIC HERBAL BLENDS προέρχονται από πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες και δεν περιέχουν επιβλαβή γενετικά τροποποιημένα υλικά, καθιστώντας τα απολύτως ασφαλή για την προσωπική μας φροντίδα και ιδιαίτερα φιλικά για τη φύση.


Οι δεσμεύσεις μας

Η βιολογική καλλιέργεια είναι αυστηρά νομοθετημένη στην Ελλάδα. Αλλά δεν βασιζόμαστε μόνο στη νομοθεσία για να διασφαλίσουμε ότι όλα τα συστατικά μας συμμορφώνονται με τους κανόνες και τους κανονισμούς. Για όλες τις βιολογικές καλλιέργειες μας ακολουθούμε τρεις κατευθυντήριες δεσμεύσεις που εμείς έχουμε θέσει στους εαυτούς μας:

Η δέσμευση της δημόσιας υγείας

Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε και να ενισχύουμε την καλή υγεία όλων των όντων, από τους ανθρώπους μέχρι τους μικρότερους μικροοργανισμούς, στα εδάφη που καλλιεργούμε.

Η δέσμευση της περιβαλλοντολογικής προστασίας

Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε το εξαιρετικό οικοσύστημα του Όρους Άθω, σεβόμενοι το μοναδικό του μικροκλίμα, με σκοπό να κληροδοτήσουμε την πλούσια βιοποικιλότητά του στις επόμενες γενεές.

Η δέσμευση της κοινωνικής δικαιοσύνης

Δεσμευόμαστε να διαχειριζόμαστε όλους τους φυσικούς πόρους, όπως η γη, το νερό, και ο αέρας, αλλά και αντιμετωπίζουμε όλους τους εργαζόμενους, συνεργάτες και καταναλωτές μας δίκαια, ισότιμα, και με απόλυτο σεβασμό.


Οι βιολογικές πρακτικές καλλιέργειας και συγκομιδής που τηρούμε

Η βιολογική καλλιέργεια υπερβαίνει την αποφυγή χρήσης συμβατικών χημικών εισροών στην παραγωγή των προϊόντων. Είναι μια μέθοδος που δίνει έμφαση στα προληπτικά μέτρα που μειώνουν την ανάγκη για εξωτερικές εισροές στις καλλιέργειες και διασφαλίζουν την υψηλότερη δυνατή ποιότητα των καλλιεργειών. Οι πρακτικές μας περιλαμβάνουν:

  • σύστημα άρδευσης με σταγόνες, εξασφαλίζοντας το πιο αποτελεσματικό σύστημα παροχής νερού και θρεπτικών συστατικών για τις καλλιέργειές μας, παρέχοντας νερό και θρεπτικά συστατικά απευθείας στη ζώνη των ριζών των φυτών, στις σωστές ποσότητες, τη σωστή στιγμή
  • χρήση νερού αποκλειστικά από τις φυσικές πηγές του Όρους Άθω
  • ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση και περιορισμός βαριάς υλοτομίας για την αποφυγή φθορών στη δομή του εδάφους, αποσκοπώντας στη διατήρηση των θρεπτικών ουσιών και οργανικής ύλης στο υπέδαφος και την προστασία των γαιοσκωλήκων και των υπόλοιπων ζωντανών μικροοργανισμών που συμβάλλουν στη φυσική γονιμότητα του εδάφους
  • αξιοποίηση όλων των υπολειμμάτων των καλλιεργειών ως φυσικά λιπάσματα
  • άριστες υγειονομικές πρακτικές σε όλη τη διαδικασία παραγωγής, από την καλλιέργεια έως τη συγκομιδή και τη συσκευασία
  • χειρωνακτική συγκομιδή, σύμφωνα με τον κύκλο ζωής των διαφορετικών βοτάνων, για την καλύτερη προστασία και περαιτέρω ανάπτυξη των φυτών, αλλά και την επίτευξη προϊόντων άριστης ποιότητας και αποτελεσματικότητας
  • χρήση ευάερων καλαθιών για την αποφυγή συμπύκνωσης και θέρμανσης κατά τη συγκομιδή
  • αυστηροί ποιοτικοί έλεγχοι σε όλα τα στάδια καλλιέργειας, συγκομιδής, μεταφοράς, και συσκευασίας


Η παράδοση της ATHONITES

Από τη σπορά έως τη συγκομιδή, οι βιολογικές μας πρακτικές για την καλλιέργεια βοτάνων και φυτών έχουν τις ρίζες τους στις παραδόσεις αιώνων των κατοίκων του Όρους Άθω, οι οποίοι εξακολουθούν να ζουν και να φροντίζουν αυτή την παρθένα γη. Εξειδικευμένοι φαρμακοποιοί, γεωπόνοι και χημικοί συνδυάζουν τις παραδοσιακές αυτές πρακτικές με τη σύγχρονη επιστήμη, για να προστατεύσουν και να αξιοποιήσουν ένα απαράμιλλο οικοσύστημα 1200 ετών, δημιουργώντας ταυτόχρονα βιολογικά προϊόντα περιποίησης και ευεξίας του δέρματος και του σώματος πραγματικά μοναδικά και εξαιρετικά αποτελεσματικά.

Γι’ αυτό και μπορούμε να πούμε ότι για όλους εμάς εδώ στην ATHONITES, ο βιολογικός τρόπος εργασίας και ζωής είναι, κυριολεκτικά, στη φύση μας.