The Importance of Good Hydration

Η Σημασία της Σωστής Ενυδάτωσης

Οι μέρες μεγαλώνουν, η θερμοκρασία παίρνει τα πάνω της, και το καλοκαίρι μοιάζει να είναι προ των πυλών. Επιτέλους! Εκτός σπιτιού, είναι ξανά χαρά Θεού. Ό,τι πρέπει για μια μεγάλη βόλτα, για να χαλαρώσουμε στον ήλιο λίγο παραπάνω, να περάσουμε μια μέρα με τα παιδιά στην εξοχή, ή να μπούμε σε πιο έντονους ρυθμούς άθλησης.

Για πολλούς από εμάς, ο ζεστός καιρός είναι το καύσιμο που το σώμα μας έχει στερηθεί όλους τους κρύους, σκοτεινούς μήνες του χειμώνα. Ας έχουμε όμως το νου μας, γιατί, ενώ οι αυξημένες λόγω καλοκαιρίας δραστηριότητες μπορούν να ενδυναμώσουν τους μύες μας, να βελτιώσουν τη διάθεσή μας και να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε καλύτερα – ενδεχομένως ακόμη και να χάσουμε κάποια περιττά κιλά – μπορούν να έχουν και αρνητικές συνέπειες. Ειδικά αν αμελήσουμε τη σωστή ενυδάτωση του σώματός μας.


O ρόλος του νερού στο ανθρώπινο σώμα

Είναι γενικά αποδεκτό ότι μπορούμε να αντέξουμε έως και έξι εβδομάδες χωρίς τροφή, αλλά μόνο τρεις ημέρες χωρίς νερό. Πιθανώς και λιγότερο, ανάλογα με την ηλικία μας, τη συνολική μας υγεία, το ύψος και το βάρος μας, το φύλο και τα επίπεδα δραστηριότητάς μας.

Ένας λόγος που πρέπει να αναπληρώνουμε την πρόσληψη νερού νωρίτερα από την πρόσληψη τροφής μας έγκειται στο ότι το σώμα μας έχει αποθηκευμένα πολύ περισσότερα αποθέματα τροφής συγκριτικά με τα αντίστοιχα αποθέματα νερού. Συντρέχουν όμως και άλλοι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να αμελούμε την ενυδάτωσή μας.

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας, επειδή είναι ένα από τα έξι θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τη ζωή (τα άλλα πέντε είναι λίπος, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα.) Επιπλέον, παίζει βασικό ρόλο σε πολλαπλές λειτουργίες του σώματός μας. Μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε κάθε κύτταρο του σώματος. Βοηθάει στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Προστατεύει και καθαρίζει τα ζωτικά μας όργανα. Λιπαίνει τις αρθρώσεις μας. Υγραίνει το οξυγόνο που αναπνέουμε. Και ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός μας.

Τι συμβαίνει λοιπόν αν βιώσουμε έστω και ήπια αφυδάτωση, με μια απώλεια νερού μόλις 2%, για παράδειγμα; Το σώμα μας υπολειτουργεί και αρχίζουμε να νιώθουμε κουρασμένοι, ή γεμάτοι νεύρα. Σταματάμε να σκεφτόμαστε καθαρά. Και βασικές οργανικές λειτουργίες, όπως η κυκλοφορία του αίματος, παύουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Συνέπεια όλων αυτών είναι να μην αποδίδουμε όπως πρέπει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. (Αρκεί να αναλογιστούμε τι μπορεί να συμβεί, αν βρεθούμε κουρασμένοι, νευρικοί, και με αργά αντανακλαστικά πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου μας.)

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, τα συμπτώματα σε ενήλικες και παιδιά, ανάλογα με το βαθμό της αφυδάτωσης, περιλαμβάνουν:

● έντονο αίσθημα δίψας

● μειωμένο όγκο ούρων

● σκούρο χρώμα και δυσοσμία στα ούρα

● ζαλάδα και έλλειψη συγκέντρωσης

● αδυναμία και εξάντληση

● μυϊκούς πόνους και πονοκεφάλους

● ξηρότητα στο στόμα ή το δέρμα

Τέτοια συμπτώματα πρέπει να μας ανησυχούν και θα πρέπει να απευθυνθούμε στον προσωπικό μας γιατρό το συντομότερο δυνατό. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να θυμόμαστε ότι το πρόβλημα της αφυδάτωσης προκύπτει επειδή, συχνά, τείνουμε να υποτιμούμε πόσο νερό χρειάζεται το σώμα μας, ή δεν τρελαινόμαστε και τόσο γι’ αυτό.

Επειδή όμως η πρόληψη εξακολουθεί να είναι η καλύτερη θεραπεία, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μην τρέχουμε στο γιατρό.


7 πρακτικοί τρόποι για να μείνουμε σωστά ενυδατωμένοι

1. Καταρχάς, πρέπει να ξεκινάμε τη μέρα μας πίνοντας ένα ποτήρι νερό, χυμό ή άλλο, κατά προτίμηση, βιολογικό ρόφημα. Όταν ξυπνάμε σηκωνόμαστε από το κρεβάτι με άδειο στομάχι, έχοντας χωνέψει το τελευταίο γεύμα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Και αφού δεν έχουμε πιει νερό όσες ώρες κοιμόμασταν, το σώμα μας είναι στεγνό. Ένα ποτήρι νερό νωρίς το πρωί μας βοηθά λοιπόν να ανακάμψουμε από τη νυχτερινή μας αφυδάτωση. Και καθώς το σώμα μας απορροφά το νερό πιο γρήγορα με άδειο στομάχι, αποκομίζουμε τα οφέλη πιο γρήγορα.

2. Για να καλύψουμε τις ανάγκες του σώματός μας σε νερό, πρέπει να πίνουμε τακτικά όλη την ημέρα, και όχι μόνο με τα γεύματά μας. Πολλοί ίσως να έχουμε ακούσει ότι η κατανάλωση του νερού λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια ενός γεύματος αραιώνει τα πεπτικά υγρά, και δε βοηθά στην πέψη. Αυτό όμως είναι λάθος. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η κατανάλωση νερού πριν, κατά τη διάρκεια, ή μετά από ένα γεύμα όχι μόνο δεν επεμβαίνει στη χώνεψη, αλλά απεναντίας τη διευκολύνει.

3. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι τα υγρά απορροφώνται πιο εύκολα όταν είναι δροσερά. Ως χρηστικό κανόνα, το American College of Sports Medicine συνιστά τα υγρά που πίνουμε να είναι πιο δροσερά από τη θερμοκρασία δωματίου. Κι αυτό γιατί έτσι τα κρύα ροφήματα εξισορροπούν με την αυξημένη θερμοκρασία του οργανισμό μας, ενώ η ευεργετική δροσιά τους έχει ως αποτέλεσμα να μας κάνει να τα πίνουμε πιο ευχάριστα.

4. Καλό είναι να μας γίνει συνήθεια να κυκλοφορούμε πάντα με ένα μπουκάλι νερό, ειδικά τις ζεστές μέρες. Και για να προλάβουμε τα ακόμα χειρότερα (στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 30.000 περιστατικά καρκίνων του δέρματος το χρόνο), καλό είναι να αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, που, το λιγότερο που μπορεί να μας προκαλέσει, είναι μια απότομη υπερθερμία.

5. Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη παίζει και ο αυτοέλεγχος. Πολύ απλά, μπορούμε να χρησιμοποιούμε το χρώμα των ούρων μας ως οδηγό για το πόσο καλά είμαστε ενυδατωμένοι. Αν πηγαίνουμε τακτικά στο μπάνιο και τα ούρα μας έχουν χρώμα διαυγές ή ανοιχτό κίτρινο, τότε ξέρουμε ότι πίνουμε αρκετά. Αν όμως έχουν σκούρο κίτρινο χρώμα, ή μυρίζουν έντονα, πρέπει να καταναλώσουμε άμεσα περισσότερο νερό.

6. Ακόμη, όσοι παίρνουμε φάρμακα, πρέπει να τα συνοδεύουμε με άφθονο νερό. Το νερό βοηθά στην πιο αποτελεσματική απορρόφηση των φαρμάκων. Επιπλέον, το νερό είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των νεφρών μας, τα οποία επεξεργάζονται και τελικά αποβάλλουν τα απόβλητα των φαρμάκων από τον οργανισμό μας.

7. Τέλος, πρέπει πάντα να πίνουμε νερό προτού διψάσουμε. Η δίψα είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι το σώμα μας είναι ήδη αφυδατωμένο. Αλλά και αφού ξεδιψάσουμε, πρέπει να συνεχίσουμε να πίνουμε υγρά τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Το νερό δεν είναι το μόνο ελιξίριο υγείας και καλής ενυδάτωσης

Αναμφίβολα το νερό παραμένει η πρώτη επιλογή για να είμαστε πάντα καλά ενυδατωμένοι. Αλλά για όσους από εμάς βρίσκουμε το νερό λίγο πολύ απλό, τα οργανικά αφεψήματα από βότανα είναι μια εξίσου εξαιρετική εναλλακτική.

Τα ATHONITES ORGANIC HERBAL BLENDS από πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες του Όρους Άθω είναι τέσσερα βιολογικά μείγματα βοτάνων χωρίς καφεΐνη, που βοηθούν στην αποτοξίνωση, τη χαλάρωση, την πέψη, και τον ύπνο. Δημιουργημένα από πιστοποιημένη βοτανολόγο/ ψ σομελιέ τσαγιού, απολαμβάνονται ζεστά ή κρύα, καθιστώντας τα μια γευστική εναλλακτική λύση στο νερό ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Τα ATHONITES SOOTHE AND HYDRATE FACE MIST, ATHONITES RESTORE AND REVITALIZE 24H MOISTURIZING FACE CREAM, και ATHONITES VITALIZE AND HYDRATE BODY CREAM , αποτελούνται από συστατικά φυσικής και βιολογικής προέλευσης και νερό από τις φυσικές πηγές του Όρους Άθω. Μαζί, ενυδατώνουν και τρέφουν το δέρμα, προσφέροντάς του επιπλέον προστασία, φρεσκάδα, και λάμψη, ακόμα και όταν ο υδράργυρος βρίσκεται στα ύψη.

Στις ενήλικες γυναίκες, το σώμα αποτελείται από περίπου 55% νερό. Στους ενήλικες άνδρες, περίπου το 60% είναι νερό. Με τόσα πολλά να χάσουμε, η σωστή ενυδάτωσή μας θα πρέπει να είναι μια από τις προτεραιότητές μας όλο το χρόνο, και ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι.

Ειδικά με τις πρώτες ζέστες, είναι καιρός να πάρουμε την υγεία μας, στα χέρια μας.