Are Our Habits Bad for Our Skin?

Κάνουν οι Συνήθειές μας Κακό στο Δέρμα μας;

Όλοι έχουμε τις συνήθειές μας. Είτε έχουμε οργανωτικό χαρακτήρα, κάνοντας καθημερινές λίστες και φροντίζοντας να είμαστε πάντα στην ώρα μας, είτε είμαστε πιο παρορμητικοί, προτιμώντας να ακολουθούμε τη ροή των πραγμάτων, όλοι αναπτύσσουμε συμπεριφορές που επαναλαμβάνουμε – άλλοτε ενσυνείδητα, και άλλοτε ασυνείδητα. Κατανοώντας σε βάθος αυτές μας τις συνήθειες μπορούμε να ζήσουμε μια πιο αποδοτική και πιο υγιεινή ζωή.


Η κρυφή δύναμη της δίνης των συνηθειών μας

Όλοι έχουμε ακούσει ότι οι παλιές συνήθειες δύσκολα κόβονται. Αυτό είναι αλήθεια. Όπως αληθεύει ότι είναι εξίσου δύσκολο να διαμορφώσουμε νέες συνήθειες. Ο λόγος για τούτη τη δυσκολία κρύβεται βαθιά μέσα μας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μοτίβα συμπεριφοράς που επαναλαμβάνουμε πιο συχνά 'είναι κυριολεκτικά χαραγμένα στα νευρικά μονοπάτια μας'. Με άλλα λόγια, οι συνήθειές μας είναι ο τρόπος του εγκεφάλου μας να μας κάνει τη ζωή πιο εύκολη. Μετατρέποντας τις καθημερινές πράξεις και συμπεριφορές σε συνήθειες, το μυαλό μας μας προγραμματίζει να τις αυτοματοποιήσουμε, ώστε να μπορούμε να εστιάσουμε τις σκέψεις μας σε πιο σημαντικές καθημερινές προκλήσεις.

Στο βιβλίο του, Power of Habit, ο Charles Duhigg εξηγεί ότι κάθε συνήθεια ανακυκλώνει τρία στοιχεία: ένα έναυσμα, μια συμπεριφορά ρουτίνας, και μια ανταμοιβή. Το άγχος, για παράδειγμα, μπορεί να γίνει έναυσμα για να στραφούμε στο φαγητό, το τσιγάρο ή το αλκοόλ, κάτι που συμβάλλει στην ανταμοιβή μας: τη μείωση του άγχους, όσο προσωρινή κι αν αποδειχτεί τελικά μια τέτοια αγχόλυση.

Ένα ακόμα πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τις συνήθειες είναι ότι αυτές έχουν είτε άμεσες ή καθυστερημένες ανταμοιβές. Οι συνήθειες με άμεσες ανταμοιβές διαμορφώνονται πιο εύκολα, ενώ εκείνες με ανταμοιβές σε βάθος χρόνου αποκτούνται και διατηρούνται πιο δύσκολα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ανταπόκριση μας στις ειδοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ πιο εύκολη και πιο ευχάριστη από το να ξεκινήσουμε μια δίαιτα. Μόνο η ανταμοιβή που λαμβάνουμε ελέγχοντας τα κοινωνικά δίκτυα είναι άμεση. Η ανταμοιβή μια δίαιτας μπορεί να καθυστερήσει εβδομάδες ή και μήνες.


Οι τέσσερις συνήθειες για να σχηματίσουμε καλύτερες συνήθειες

Σύμφωνα με τον Leo Babauta πρέπει πρώτα απ’ όλα να θέσουμε για τον εαυτό μας μικρούς στόχους. Εάν ο στόχος μας είναι μικρός, δε θα ψάξουμε για δικαιολογίες ώστε να αποφύγουμε να τον πετύχουμε. Αρκεί να αναλογιστούμε την καθημερινή άσκηση, που τόσο καλό μας κάνει. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσουμε με 10-15 λεπτά άσκησης τρεις με τέσσερεις φορές την εβδομάδα, παρά να ξεκινήσουμε με υπέρμετρο ενθουσιασμό, να το παρακάνουμε, να εξαντληθούμε, και να τα παρατήσουμε.

Στη συνέχεια, πρέπει να αντιληφθούμε τη λειτουργία των σκέψεών μας, ειδικά όταν αυτές προσπαθούν να μας αποτρέψουν από τους στόχους μας. Προσπαθώντας, για παράδειγμα, να κόψουμε το τσιγάρο ή να αποφύγουμε τα γλυκά, μπορεί να σκεφτούμε ότι ένα τελευταίο τσιγάρο ή γλυκό δε θα κάνει και μεγάλη διαφορά. Και δε θα την κάνει. Εκτός, αν συνεχίσουμε να πείθουμε με αυτό το επιχείρημα τον εαυτό μας, ξανά, και ξανά, και ξανά.

Εξίσου σημαντικό είναι να απολαμβάνουμε τις νεοσύστατες συνήθειές μας. Αυτό γίνεται όμως αποτελεσματικό μόνο εάν σταματήσουμε να θεωρούμε τη νέα μας συνήθεια θυσία. Η νέα συνήθεια θα μας γίνει τρόπος ζωής μόνο αν τη θεωρήσουμε ένα δώρο που κάνουμε στον εαυτό μας. Κάτι τέτοιο ισχύει τόσο για την προσπάθειά μας να κόψουμε μια καλή συνήθεια, όπως το τσιγάρο, όσο και να ξεκινήσουμε μια καλή συνήθεια, όπως η σωστή διατροφή ή η τακτική άσκηση.

Τέλος, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την οποιαδήποτε εξωγενή διακοπή της νέας μας συνήθειας. Η ζωή βρίσκει πάντα τρόπους να ανατρέψει τις ρουτίνες μας. Είναι όμως σημαντικό να τα παρατάμε, και να βρίσκουμε τον τρόπο να επανεκκινήσουμε μια συνήθεια, που για οποιονδήποτε λόγο, χρειάστηκε να διακόψουμε.


5 κακές συνήθειες για την επιδερμίδα μας

Παραμελούμε την αντηλιακή μας προστασία

Η υπερβολική έκθεση στις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) μπορεί να οδηγήσει σε ηλιακά εγκαύματα, πρόωρη γήρανση και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούμε από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου είναι να περιορίσουμε την έκθεσή μας σε αυτόν και να προστατεύσουμε το δέρμα μας με SPF (Συντελεστής Προστασίας από τον Ήλιο) τουλάχιστον 30.

Συνεχίζουμε να καπνίζουμε

Ο καπνός προκαλεί καρκίνο, καρδιακές και πνευμονικές ασθένειες, αυξάνει τον κίνδυνο για φυματίωση, και μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος και καθώς και ορισμένες οφθαλμολογικές παθήσεις. Επιπλέον, το κάπνισμα γερνά το δέρμα μας πρόωρα, καθυστερεί την επούλωση των πληγών και το κάνει επιρρεπές σε μολύνσεις. Οποιοσδήποτε από τους παραπάνω λόγους αρκεί για να κόψουμε το κάπνισμα πριν να είναι πολύ αργά.

Καταναλώνουμε υπερβολικό αλκοόλ

Τα αλκοολούχα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη βλάπτουν τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης στο δέρμα μας, οδηγώντας σε απώλεια σφριγηλότητας. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας έξαψη και ερυθρότητα στο πρόσωπο. Ευτυχώς, το δέρμα μας μπορεί να αναρρώσει από τις επιβλαβείς συνέπειες του αλκοόλ. Αρκεί να κάνουμε όπως λέει και το διαφημιστικό σλόγκαν: να πίνουμε υπεύθυνα.

Δεν κοιμόμαστε αρκετά

Ο κακός ή ανεπαρκής ύπνος έχει συνδεθεί σε πολλές μελέτες με την κακή υγεία και την πρόωρη γήρανση του δέρματος, καθώς και τον αυξημένο κίνδυνο φλεγμονών και αλλεργικών αντιδράσεων. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κακές συνήθειες ύπνου διαταράσσουν τη φυσική αποκατάσταση του κολλαγόνου που συμβαίνει όταν κοιμόμαστε και το οποίο διατηρεί το δέρμα μας ενυδατωμένο, ελαστικό και νεανικό.

Δεν ενυδατωνόμαστε σωστά

Το αφυδατωμένο δέρμα μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία και κνησμός, να φαίνεται ανομοιόμορφο ή θαμπό και να έχει πιο εμφανείς λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Όταν το δέρμα μας είναι σωστά ενυδατωμένο, τονώνεται και αναζωογονείται. Η σωστή ενυδάτωση βοηθά το λιπιδικό φράγμα να λειτουργεί σωστά, έτσι ώστε να μπορεί να αποτρέψει την απώλεια υγρασίας και να διατηρήσει το δέρμα μας υγιές, νεανικό και γεμάτο λάμψη.


5 καλές συνήθειες για την επιδερμίδα μας

Φροντίζουμε την επιδερμίδα μας

Ο καθημερινός, σχολαστικός καθαρισμός αφαιρεί ρίπους, σμήγμα, και τα υπολείμματα του μακιγιάζ, τα οποία μπορούν να φράξουν τους πόρους μας και να οδηγήσουν σε σπυράκια και άλλες αλλοιώσεις. Χρησιμοποιώντας το λάδι προσώπου ATHONITES CLEANSE AND COMFORT FACE OIL, αφαιρούμε αποτελεσματικά και σε βάθος όλους τους ρύπους και το μακιγιάζ, ακόμη και το αδιάβροχο, αφήνοντας το δέρμα μας υγιές και απαλό.

Επιλέγουμε τον κατάλληλο ορό προσώπου και λαιμού

Οι οροί, χάρη στην ελαφριά τους μορφή, απορροφώνται γρήγορα και είναι γεμάτοι με ενεργά συστατικά που στοχεύουν σε συγκεκριμένες ανάγκες του δέρματος, όπως η θαμπή όψη, οι λεπτές γραμμές, οι ρυτίδες και η αφυδάτωση. Εφαρμόζοντας καθημερινά τον ορό προσώπου και λαιμού ATHONITES STIMULATE AND REVITALIZE ANTIOXIDANT MOISTURIZING SERUM FACE & NECK ενισχύουμε τον φυσικό φραγμό και τη λάμψη της επιδερμίδας μας, και λειαίνουμε λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Ενυδατώνουμε το δέρμα μας

Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για να αναδομήσουμε και να αναζωογονήσουμε την επιδερμίδα μας. Επιλέγοντας μια ενισχυμένη ενυδατική κρέμα όπως η ATHONITES RESTORE AND REVITALIZE 24H MOISTURIZING FACE CREAM, ενισχύουμε το φυσικό φραγμό και τη λάμψη του δέρματός μας, αφήνοντάς το άνετο και ελαστικό.

Χρησιμοποιούμε τη σωστή κρέμα σώματος

Η τακτική φροντίδα του δέρματος σε όλο το σώμα είναι σημαντική γιατί συνδέεται με τη γενική μας υγεία και μπορεί να αποτρέψει μελλοντικά δερματολογικά προβλήματα. Με την πλούσια βιολογική κρέμα σώματος ATHONITES VITALIZE AND HYDRATE BODY CREAM μπορούμε να θρέψουμε αποτελεσματικά ολόκληρο το σώμα μας, αφήνοντας το δέρμα μας απαλό, λείο, και ορατά υγιές.

Δεν παραμελούμε την υγεία των χεριών μας

Χρησιμοποιούμε τα χέρια μας από το πρωί έως το βράδυ, και για μια μεγάλη ποικιλία χειρωνακτικών δραστηριοτήτων. Αυτό τα εκθέτει σε εξωγενείς παράγοντες, όπως μικρόβια, ρίπους, και χημικά, που τα καταπονούν. Επιπλέον, τα χέρια μας είναι πιο ευάλωτα και επιρρεπή στη γήρανση επειδή το δέρμα τους είναι σχετικά λεπτό. Η κρέμα χεριών ATHONITES COMFORT AND RELIEVE HAND CREAM συνδυάζει πλούσιες εν υδατικές, καταπραϋντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εξασφαλίζουν την κατάλληλη θρέψη και ελαστικότητα στην επιδερμίδα των χεριών μας.

Οι καθημερινές μας συνήθειες έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από όσο συνήθως νομίζουμε. Μπορούν να κάνουν τη ζωή μας όχι μόνο πιο εύκολη, αλλά και πιο υγιή. Δεν είναι καιρός να τις εκμεταλλευτούμε πλήρως;