Μέρα δεν περνάει που να μη διαβάσουμε για τις καταστροφικές συνέπειες της υπερεκμετάλλευσης του πλανήτη μας. Τέτοια είναι η απληστία μας, που παρά τις προειδοποιήσεις παγκόσμιων οργανισμών όπως ο ΟΗΕ, η WWF, και η Greenpeace, εξακολουθούμε να κάνουμε γεωτρήσεις σε όλο τον κόσμο για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και να εξορύσσουμε χαλκό, ουράνιο και άνθρακα, διαμάντια και χρυσό.
Όσο όμως αναζητούμε περισσότερους φυσικούς πόρους προς εκμετάλλευση, τόσο τους περιορίζουμε, μιας και οι πόροι με τη μεγαλύτερη για μας αξία, είναι μη ανανεώσιμοι. Και σε αυτή την ξέφρενη πορεία υπερεκμετάλλευσης παραγνωρίζουμε τον πλούτο των ανανεώσιμων πόρων που η φύση με τόση αφθονία μας παρέχει, λες και θέλει να μας θυμίσει πως ό,τι λάμπει δεν είναι απαραίτητα χρυσός. Γιατί για τη φύση, ο πραγματικός χρυσός κρύβεται στα αγαθά που ανανεώνονται, χρόνο με το χρόνο.
Χαρακτηριστική περίπτωση ο ελίχρυσος, ένα βότανο της οικογένειας των ηλίανθων, που αναπτύσσεται εξίσου καλά σε όλους τους τύπους εδαφών, ακόμα και σε άγονα, ξηρά εδάφη. Η αξία όμως του ελίχρυσου υπερβαίνει την ανθεκτικότητά του, η οποία διατηρείται ακόμη και μετά την κοπή και την αποξήρανση, με αποτέλεσμα τα λουλούδια του να διατηρούν το χρώμα και τη μορφή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πραγματική αξία του ελίχρυσου κρύβεται στις θεραπευτικές του ιδιότητες. Πρόκειται για ένα βότανο από “χρυσάφι.”
Οι ρίζες του ελίχρυσου στην ιστορία
Το βότανο είναι γνωστό από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων και Ελλήνων. Ένα ταφικό στεφάνι 1700 ετών, φτιαγμένο την περίοδο της κατοχής της Αιγύπτου από τους Ρωμαίους, και το οποίο βρέθηκε σε μια πυραμίδα στη Χαβάρα, περίπου 100 χλμ νότια του Καΐρου, εκτίθεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Αποτελεί απτή απόδειξη ότι οι άνθρωποι ανέκαθεν συνέδεαν το φυτό με την αιώνια ζωή.
Πρώτος ο Θεμισταγόρας από την Έφεσο αποδίδει το όνομα του βοτάνου στη νύμφη Ελίχρυση, η οποία το φύτεψε πρώτη και του έδωσε το δώρο της αιώνιας νιότης. Αργότερα, ο Ρωμαίος ποιητής Οβίδιος, στο εύστοχα ονομασμένο ποίημά του Μεταμορφώσεις, αφηγείται την ιστορία της Γαλάτειας, μιας θαλάσσιας νύμφης από τη Σικελία, που τράβηξε με την ομορφιά της την προσοχή του Πολύφημου. Όμως η Γαλάτεια είχε ήδη δώσει την καρδιά της στον Άκι. Τότε ο Πολύφημος, κυριευμένος από ζήλια, τον σκότωσε. Ταραγμένη, η Γαλάτεια μετέτρεψε τον Άκι σε ποτάμι. Και καθώς τον θρηνούσε και έκλαιγε, τα δάκρυά της έδωσαν ζωή στον πρώτο ελίχρυσο, ένα φυτό τόσο ανθεκτικό όσο και τα συναισθήματα της Γαλάτειας για τον αγαπημένο της.
Οι ιδιότητες και τα οφέλη του ελίχρυσου
Εξίσου ανθεκτική ανά τους αιώνες υπήρξε η πεποίθηση ότι τα άνθη και τα φύλλα του ελίχρυσου μπορούν να θεραπεύσουν μια σειρά από διαταραχές, όπως αλλεργίες, κρυολογήματα, βήχα, δερματικές φλεγμονές, λοιμώξεις, και αϋπνία.
Μια από τις πρώτες αναφορές για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του βοτάνου βρίσκεται στο «Historia Plantarum», του φιλοσόφου και βοτανολόγου Θεόφραστου από τη Λέσβο. Σύμφωνα με τον φυσιοδίφη, ο ελίχρυσος ήταν ιδανικός για τη θεραπεία εγκαυμάτων (αναμεμειγμένος με μέλι) και κατά των τσιμπημάτων ή δαγκωμάτων δηλητηριωδών ζώων.
Ο ελίχρυσος όμως έχει αξιοποιηθεί και στην παραδοσιακή ιατρική πολλών άλλων χωρών. Η πρακτική ιατρική σε Ιταλία, Ισπανία, και Πορτογαλία χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα τον ελίχρυσο για τις αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητές του, καθώς και τις αντισηπτικές του ιδιότητες, ωθώντας επιστήμονες ανά τον κόσμο να ερευνούν ολοένα και πιο εκτεταμένα τις ευεργετικές ιδιότητες του ελίχρυσου.
Τι γνωρίζουμε και συνεχίζουμε να μαθαίνουμε για τον ελίχρυσο
1. Ο ελίχρυσος συμβάλλει στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων
Πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ελίχρυσος έχει αποδεδειγμένα σημαντικές αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες και μπορεί να μειώσει το πρήξιμο, τον πόνο και την ερυθρότητα από λοιμώξεις.
2. Ο ελίχρυσος μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της πνευματικής εξάντλησης και του burn out
Μια πιλοτική μελέτη του 2013 κατέληξε ότι η εισπνοή ενός μείγματος αιθέριων ελαίων (μέντας, βασιλικού, και ελίχρυσου) μείωσε το αντιληπτό επίπεδο εξουθένωσης και εξάντλησης όσων το εισέπνευσαν.
3. Ο ελίχρυσος μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία πληγών, βήχα, και κρυολογημάτων
Μια έρευνα στη Νότιο Αφρική που πραγματοποιήθηκε το 2022, συμπέρανε ότι το φύλλο και ο βλαστός του ελίχρυσου είναι πολύ καλές πηγές καλίου, ασβεστίου, νατρίου, μαγνησίου, φωσφόρου και σιδήρου, καθώς και βιταμινών Β2, C και Ε, επικυρώνοντας έτσι την παραδοσιακή χρήση του φυτού για τη θεραπεία πληγών, βήχα, και κρυολογημάτων.
Η συμβολή του ελίχρυσου στην προστασία του δέρματος
Σήμερα, ο ελίχρυσος είναι ίσως ένα από τα τελευταία μυστικά της φύσης. Αλλά οι ιδιότητες του βοτάνου μελετώνται όλο και περισσότερο, αποδεικνύοντας αυτό που γνώριζαν ανέκαθεν γενιές πρακτικών γιατρών και θεραπευτών: ότι το πραγματικό χρυσάφι της φύσης δεν είναι ο χρυσός, αλλά οι ζωντανοί, ανανεώσιμοι πόροι της.
Γι’αυτό και εμείς συμπεριλάβαμε τον ελίχρυσο στα συστατικά τριών προϊόντων περιποίησης και στοχευμένης φροντίδας του δέρματος.
Το ATHONITES PROTECT AND RESCUE PRECIOUS OIL FACE & NECK είναι ένα λάδι εντατικής φροντίδας και επανόρθωσης προσώπου και λαιμού, με συστατικά 100% φυσικής προέλευσης, αρωματισμένο με αιθέριο έλαιο ελίχρυσου. Προστατεύει την επιδερμίδα από την αφυδάτωση και την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων και την αναζωογονεί, χάρη στην ισχυρή, φυσική δράση των βιολογικών εκχυλισμάτων των φυτών από το Όρος Άθως.
To ATHONITES STIMULATE AND REVITALIZE ANTIOXIDANT MOISTURIZING SERUM FACE & NECK είναι ένας αντιοξειδωτικός ενυδατικός ορός αναζωογόνησης προσώπου και λαιμού με εκχύλισμα ανθών ελίχρυσου, πλούσιος σε αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Ενυδατώνει την επιδερμίδα αφήνοντάς την ανανεωμένη, τονωμένη και λεία.
To ATHONITES MULTICARE BALM είναι ένα ενισχυμένο βάλσαμο θρέψης και επανόρθωσης με εκχύλισμα ανθών ελίχρυσου. Προστατεύει και επανορθώνει τον φραγμό του δέρματος, διατηρώντας το δέρμα υγιές και λαμπερό.
Οι παλιοί είχαν να το λένε, πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Εκείνοι, επειδή ζούσαν πιο κοντά στη φύση από εμάς, γνώριζαν από πρώτο χέρι ότι ο πραγματικός θησαυρός είναι το ίδιο το περιβάλλον. Κάποιες αξίες δεν πρέπει να χάνονται, γιατί είναι κληρονομιά όλων μας.