Ύπνος, ο πιο προσωπικός μας χρόνος
Η ζωή είναι απρόβλεπτη, και γι’ αυτό συχνά δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Αυτός όμως δεν είναι λόγος να χάσουμε τον ύπνο μας. Πόσο μάλλον όταν συνειδητοποιήσουμε ότι, σε φυσιολογικές συνθήκες, κοιμόμαστε περίπου το ένα τρίτο του εικοσιτετραώρου.
Κι αν στις δουλειές και στις υποχρεώσεις της μέρας μας είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, ο χρόνος που κοιμόμαστε κάθε βράδυ είναι ο ορισμός του “me time”: ο δικός μας, προσωπικός χρόνος.
Δεν είναι κρίμα να μην τον απολαμβάνουμε πραγματικά;
Πόσο καλά ξέρουμε τον ύπνο μας;
Με όλον αυτόν τον χρόνο που κοιμόμαστε καθημερινά, αν ο ύπνος ήταν άνθρωπος, θα ήταν κολλητός μας. Δεν είναι παράδοξο τότε πόσο λίγο γνωριζόμαστε πραγματικά;
Είναι ζήτημα αν θυμόμαστε τα όνειρά μας το άλλο πρωί. Και οι ερευνητές υπολογίζουν ότι ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει μόλις δύο ώρες κάνοντας όνειρα κάθε βράδυ. Τι κάνουμε τις υπόλοιπες ώρες;
Κατ’ αρχάς, ο ύπνος μας δεν είναι ενιαίος. Κατά τη διάρκειά του, περνάμε κατ’ επανάληψη από τον ύπνο REM στον ύπνο NON REM. Αλλά ακόμα και ο NON REM ύπνος χωρίζεται σε τέσσερα διαδοχικά στάδια, από τον ελαφρύτερο στον πιο βαθύ.
Όταν αυτοί οι κύκλοι διακόπτονται, για οποιονδήποτε λόγο, αποσυντονιζόμαστε, ακριβώς όπως αποσυντονιζόμαστε όταν είμαστε με τον κολλητό ή την κολλητή μας και αρχίζουν να χτυπούν ενοχλητικά τα τηλέφωνα. Όσο πιο συχνές οι διακοπές, τόσο λιγοστεύουν οι προοπτικές να ευδοκιμήσει αυτή η σχέση.
Όποιος έχει χάσει έναν κολλητό, ξέρει ότι το κενό δεν αναπληρώνεται εύκολα ή γρήγορα. Το ίδιο ισχύει και με τον ύπνο. Ο ύπνος θέλει τη φροντίδα του, όπως κάθε σημαντική σχέση.
Τι κάνουμε λοιπόν;
Φροντίζουμε σωστά τον ύπνο μας
Η σωστή προετοιμασία είναι το Α και το Ω για έναν ήρεμο και γαλήνιο ύπνο. Από τον περιβάλλοντα χώρο ως την προσωπική υγιεινή και περιποίηση, είναι στο χέρι μας να φροντίσουμε πως θα κοιμηθούμε καλύτερα, ώστε να ξυπνήσουμε πιο ξεκούραστα και με περισσότερη ενέργεια και καλή διάθεση.
Χαμηλώνουμε τα φώτα
Αν είναι βράδυ και έχουμε τηλεόραση, υπολογιστή και φώτα αναμμένα δεν βοηθάμε τους εαυτούς μας. Εδώ ο κανόνας είναι απλός: χρησιμοποιούμε όσο λιγότερο τεχνητό φωτισμό είναι δυνατό, γιατί το τεχνητό φως θα μπλοκάρει τη μελατονίνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και βοηθά στον ύπνο. Ο φωτισμός ενός δωματίου με κεριά δεν κάνει μόνο τον χώρο πιο ρομαντικό, αλλά δεν επιβαρύνει τον οργανισμό μας όπως το πολύ πιο έντονο, ηλεκτρικό φως.
Ελαχιστοποιούμε τους θορύβους
Οι κάθε λογής θόρυβοι κατά τη διάρκεια της νύχτας, ακόμα κι αν δεν μας ξυπνήσουν, μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου μας. Καλό θα ήταν να κοιμόμαστε σε απόλυτη ησυχία, η οποία μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια του πιο βαθύ NON REM ύπνου μας κατά ένα τέταρτο έως μισή ώρα. Εναλλακτικά, η χρήση ωτοασπίδων μπορεί να σταματήσει εκείνους τους ήχους που η μόνωση ενός υπνοδωματίου δεν μπορεί να εξαλείψει τελείως.
Ξυπνάμε την ίδια ώρα και πέφτουμε για ύπνο μόλις νιώσουμε κουρασμένοι
Είναι σχεδόν αδύνατο για το σώμα μας να συνηθίσει σε μια υγιεινή ρουτίνα ύπνου εάν ξυπνάμε σε διαφορετικές ώρες. Επιλέγοντας μια σταθερή ώρα αφύπνισης συντονίζουμε σωστά τον οργανισμό μας και του χαρίζουμε επιπλέον αρμονία. Επίσης, αν δεν είναι πραγματική ανάγκη, πέφτουμε για ύπνο μόλις αισθανθούμε την πρώτη κούραση. Κι αν δεν έχει τελειώσει η ταινία; Δεν χάθηκε ο κόσμος. Κάπου, κάποια στιγμή, θα την ξαναδούμε. Αν χάσουμε όμως τον ύπνο μας, θα βιώσουμε τις επιπτώσεις την αμέσως επόμενη μέρα.
Αποσυνδέουμε τις συσκευές μια ώρα πριν τον ύπνο
Οι οθόνες των κινητών και των υπολογιστών μας κρατούν σε υπερδιέγερση, ιδιαίτερα το βράδυ, καταστέλοντας, όπως και το ηλεκτρικό φως, τη φυσική παραγωγή μελατονίνης. Γι’ αυτό, καλό είναι να βάλουμε στην άκρη τις ηλεκτρονικές μας συσκευές τουλάχιστον μία ώρα πριν πέσουμε στο κρεβάτι
Γυμναζόμαστε καθημερινά
Η καθημερινή άσκηση έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Οι αλλαγές που προκαλεί στη χρήση ενέργειας και τη θερμοκρασία του σώματός μας, βελτιώνουν τον ύπνο ακόμα και αν έχουν προηγηθεί για πολλές ώρες. Μάλιστα οι περισσότεροι ειδικοί συμβουλεύουν να μην γυμναζόμαστε έντονα κοντά στην ώρα του ύπνου μας, επειδή η έντονη άσκηση μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του σώματός μας να ηρεμήσει αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Δεν τρώμε πριν τον ύπνο
Το πεπτικό μας σύστημα επιβραδύνεται τη νύχτα. Συνεπώς, πέφτοντας για ύπνο με γεμάτο στομάχι, μπορεί να μας προκαλέσει δυσπεψία και να μας κρατήσει ξύπνιους. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα βραδινά αργά το βράδυ και να ελαχιστοποιήσουμε ιδιαίτερα τα λιπαρά και τα πικάντικα τρόφιμα.
Περιορίζουμε την καφεΐνη και το αλκοόλ, κόβουμε το τσιγάρο
Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό που αυξάνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και την κυκλοφορία χημικών ουσιών. Το αλκοόλ, από την άλλη, επιδρά στον οργανισμό μας ως αναισθητικό, καταπραϋντικό ή διεγερτικό, ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνουμε. Επίσης, η νικοτίνη του τσιγάρου ενεργεί τόσο ως διεγερτικό όσο και ως κατασταλτικό. Αν θέλουμε έναν καλό ύπνο, πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε την πρόσληψη ουσιών που αποσυντονίζουν τη φυσιολογική λειτουργία του σώματός μας.
Απολαμβάνουμε ένα φυσικό μείγμα βοτάνων για τον ύπνο
Όπως θα έχει γίνει κατανοητό, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε – απ'το να σβήσουμε τα πολλά φώτα και να κλείσουμε τις ηλεκτρονικές μας συσκευές, μέχρι να κοιμηθούμε πάνω-κάτω την ίδια ώρα κάθε βράδυ – για να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας. Όλα αυτά όμως είναι πρακτικά πράγματα, και στο τέλος μιας γεμάτης μέρας αξίζουμε μια μικρή, απολαυστική επιβράβευση. Το βιολογικό μείγμα βοτάνων ύπνου ATHONITES SWEET DREAMS από πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες του Όρους Άθω χαλαρώνει τη συσσωρευμένη σωματική ένταση και κούραση της ημέρας με τον πιο φυσικό τρόπο, ενώ ηρεμεί το νου και χαρίζει την απαραίτητη για τον βραδινό ύπνο γαλήνη. Η πλούσια αρωματική του παλέτα από άνθη καλέντουλας, λεβάντας, τίλιου, τριαντάφυλλου και τσαγιού χαλαρώνουν σώμα και νου, για να έχουμε μια ξεκούραστη νύχτα και να σηκωθούμε ανανεωμένοι και γεμάτοι θετική ενέργεια το επόμενο πρωινό.
Αποκτούμε μια αποτελεσματική νυχτερινή ρουτίνα περιποίησης για πρόσωπο και σώμα
○ Ξεκουράζουμε την επιδερμίδα γύρω από τα μάτια μας με την κρέμα ματιών ATHONITES ANTI-FATIGUE AND RESTORE EYE CREAM. H δραστική της σύνθεση ενυδατώνει, καταπραΰνει και αφαιρεί τα σημάδια κούρασης γύρω από την ευαίσθητη περιοχή των ματιών, όπου το δέρμα είναι σημαντικά πιο λεπτό από εκείνο του υπόλοιπου προσώπου.
○ Ενυδατώνουμε και αναζωογονούμε την επιδερμίδα του προσώπου μας με την φυσική κρέμα ATHONITES RESTORE AND REVITALIZE 24H MOISTURIZING FACE CREAM. Ιδανική για ξηρές και κανονικές επιδερμίδες, προωθεί την κυτταρική αναδόμηση και θρέψη, ενισχύει τη σύνθεση του κολλαγόνου, και χαρίζει στο δέρμα λάμψη και ελαστικότητα.
○ Περιποιούμαστε τα ξεφλουδισμένα χείλη και την αφυδατωμένη επιδερμίδα και τα πετσάκια γύρω από τα νύχια με το βιολογικό βάλσαμο εντατικής περιποίησης ATHONITES LIP AND NAIL CARE BALM. Βασισμένο σε μια παραδοσιακή συνταγή αιώνων, είναι ιδανικό για να φροντίσουμε τα ταλαιπωρημένα χείλη και τα νύχια μας, παρέχοντάς τους την απαραίτητη προστασία, ενυδάτωση, θρέψη και ανακούφιση.
○ Αναζωογονούμε την επιδερμίδα ολόκληρου του σώματός μας με την βιολογική κρέμα ATHONITES VITALIZE AND HYDRATE BODY CREAM. Με τα πλούσια βιολογικά συστατικά της, ενυδατώνει και θρέφει σε βάθος την επιδερμίδα, τονώνοντας και σφίγγοντας το δέρμα.
Η αλήθεια είναι ότι είμαστε όλοι διαφορετικοί, με διαφορετικές ρουτίνες, υποχρεώσεις και ανάγκες. Για παράδειγμα, 9 ώρες ύπνου τη νύχτα μπορεί να είναι ιδανικές για αθλητές, ενώ 7 ώρες ύπνου μπορεί να είναι ωφελούν καλύτερα τους φοιτητές. Μόνο εμείς οι ίδιοι είμαστε οι καλύτεροι κριτές αν κοιμόμαστε καλά.
Αρκεί να μην ξεχνάμε ότι ακόμα και στον ύπνο ισχύει το “όπως έστρωσες, θα κοιμηθείς.”