Why we Need to Talk About Mint

Είναι Καιρός να Μιλήσουμε για τη Μέντα

Baby Boomers. Millennials. Generation Z. Generation Alpha. Σε όποια γενιά και να μας κατατάξουν, οι περισσότεροι από εμάς ανήκουμε ουσιαστικά στη γενιά του εσωτερικού χώρου. Ζούμε, εργαζόμαστε και μετακινούμαστε σε κλειστούς χώρους, έχοντας ελάχιστη επαφή με το φυσικό μας περιβάλλον. Και παρόλο που μπορεί να μιλάμε ξένες γλώσσες ή να παίζουμε στα δάχτυλα γλώσσες προγραμματισμού, οι περισσότεροι από εμάς θα δυσκολευτούμε να ταυτοποιήσουμε τα περισσότερα βότανα και φυτά μπορεί να συναντήσουμε σε μια βόλτα μας. Πόσο μάλλον να αναγνωρίσουμε τα οφέλη τους.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να επανασυνδεθούμε με τη φύση. Δεν μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη μας, αν δεν εξοικειωθούμε πρώτα με το φυσικό μας περιβάλλον και δε μάθουμε να εκτιμούμε ξανά όχι μόνο τους απέραντους ωκεανούς και τα γιγάντια τροπικά δάση, αλλά και τα πιο μικροσκοπικά, ανεπιτήδευτα βότανα και φυτά. Ειδικά όσα είναι ενδημικά της χώρας μας.

Γι' αυτό είναι καιρός να μιλήσουμε για τη μέντα.


Μέντα, ένα βότανο με πλούσια ιστορία

Η μέντα, από τα πιο αρωματικά φυτά της ελληνικής φύσης, πήρε την ονομασία της από τη νύμφη Μίνθη. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Μίνθη ήταν κόρη του υποχθόνιου ποταμού Κωκυτού, και έγινε κάποτε ερωμένη του Άδη, θεού του κάτω κόσμου. Μόλις όμως η Περσεφόνη έμαθε για τη σχέση τους, ζήλεψε τόσο πολύ που μεταμόρφωσε τη Μίνθη σε ένα απλό βότανο. Ο Άδης, νιώθοντας άσχημα για τη σκληρή μοίρα της Μίνθης, το μόνο που μπόρεσε να κάνει ήταν να δώσει στο βότανο ένα ευχάριστο άρωμα, για να έλκει τους θνητούς.

Αλλά το ευχάριστο άρωμα της μέντας δεν ήταν η μόνη ιδιότητα που έκανε το βότανο ελκυστικό στους ανθρώπους. Ένα από τα αρχαιότερα σωζόμενα ιατρικά κείμενα στον κόσμο, ο αιγυπτιακός πάπυρος Ebers από το 1550 π.Χ., αναφέρει τη μέντα ως πεπτικό βοήθημα και ως μέσο για να καταπραΰνει τους πόνους του στομάχου. Στην Αρχαία Ελλάδα η χρήση της μέντας προτάθηκε από τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό ως φάρμακο για τη δυσπεψία, τις νευρολογικές παθήσεις, τον ίλιγγο, την αϋπνία, τη γαστρίτιδα, τον βήχα, το κοινό κρυολόγημα και τον πονόλαιμο. Αργότερα η μέντα χρησιμοποιήθηκε ευρέως στη μεσαιωνική Ευρώπη. Οι άνθρωποι αναμείγνυαν φύλλα μέντας με ξύδι για να τα χρησιμοποιήσουν ως στοματικό διάλυμα ή απλώς μασούσαν το ωμό φύλλο για να αποκτήσουν φρέσκια αναπνοή.


Τι γνωρίζουμε και συνεχίζουμε να μαθαίνουμε για τη μέντα

Η οικογένεια της μέντας αριθμεί πάνω από 230 γένη και περισσότερα από 7000 είδη, και γι’ αυτό σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας πολλές ποικιλίες του βοτάνου, καθώς και αναρίθμητα προϊόντα με βάση τη μέντα και τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Συγκεκριμένα:

1. Η μέντα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά

Η μέντα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A, C, D και E, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Περιέχει επίσης σίδηρο, μαγγάνιο, φαλλικό οξύ και φλαβονοειδή, γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους, και τα αντιοξειδωτικά τους οφέλη

2. Η μέντα βοηθά στην πέψη

Η μέντα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την ανακούφιση από τους πόνους του στομάχου μειώνοντας τις φλεγμονές και χαλαρώνοντας τους μύες στο πεπτικό σύστημα.

3. Η μέντα ανακουφίζει τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από έναν ιό. Αυτό σημαίνει ότι το βότανο δεν μπορεί να θεραπεύσει το κοινό κρυολόγημα, αλλά μπορεί τουλάχιστον να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μέντα, και η οργανική της ένωση, η μενθόλη, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ρινικής αναπνοής, αποσυμφορώντας τους βλεννογόνους της μύτης.

4. Η μέντα διατηρεί το στόμα φρέσκο και υγιές

Υπάρχει λόγος για τον οποίο η μέντα είναι συστατικό σε οδοντόκρεμες, και στοματικά διαλύματα. Η μέντα φρεσκάρει το στόμα και την αναπνοή, μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια που προκαλούν δυσοσμία και ακόμη να ανακουφίσει τα στοματικά έλκη.

5. Η μέντα αποτελεί αποτελεσματικό αναλγητικό

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου του 2006 έδειξε ότι μια αναλγητική θεραπεία με βάση τη μέντα, εμπνευσμένη από αρχαίες ελληνικές και κινεζικές θεραπείες, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο για διαστρέμματα, πόνους στις αρθρώσεις και φλεγμονές του δέρματος όταν εφαρμόζεται τοπικά σε μικρές δόσεις. Ομοίως, το 2022 ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Molecular Science διαπίστωσε ότι «αρκετές in vitro και in vivo μελέτες έχουν δείξει τις θεραπευτικές ιδιότητες της μενθόλης, όπως και τα αναλγητικά, αντιβακτηριδιακά και αντιμυκητιακά της αποτελέσματα».

6. Η μέντα καταπραΰνει τους μύες και δροσίζει το ερεθισμένο δέρμα

Η μέντα, με τις αντιβακτηριακές της ιδιότητες, το σαλικυλικό οξύ και τη βιταμίνη Α, είναι εξαιρετικά ευεργετική για το ερεθισμένο δέρμα και τους καταπονημένους μύες. Το ATHONITES RELAXING BODY BALM, με φυσικό άρωμα από αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου και βιολογικά εκχυλίσματα μέντας και μενθόλης, ενυδατώνει, καταπραΰνει και ανακουφίζει τους κουρασμένους μύες, προσφέροντας άμεση ανακούφιση και ευεξία. Ομοίως, το ATHONITES HYDRATING COOLING LEG GEL, με αιθέρια έλαια λεβάντας και μέντας, ανακουφίζει, αναζωογονεί και ενυδατώνει τα κουρασμένα και βαριά πόδια, διευκολύνοντας τη ροή του αίματος και ενισχύοντας τη φυσική μικροκυκλοφορία.

Δροσερή και αναζωογονητική, η μέντα είναι ένα δώρο της φύσης που αναπτύσσεται εύκολα και βρίσκεται σχεδόν παντού. Ίσως επειδή είναι πανταχού παρούσα, τείνουμε να παραβλέπουμε τη μέντα, και να μην της δίνουμε την προσοχή που της αξίζει. Δεν είναι καιρός να την προσέξουμε ξανά και να επωφεληθούμε από όσα έχει να προσφέρει αυτό το τόσο ταπεινό, αλλά και ευεργετικό βότανο;