Κάθε Πρωτοχρονιά γιορτάζουμε όχι μόνο για την αλλαγή του έτους, αλλά και επειδή αυτή μας γεμίζει με χαρά, αισιοδοξία και θετική ενέργεια. Κάθε Πρωτοχρονιά είναι και μια νέα αρχή, και συνάμα μια ευκαιρία να δώσουμε στους εαυτούς μας νέες υποσχέσεις και να δεσμευτούμε γι’ αυτές. Μόνο που αργά ή γρήγορα δυσκολευόμαστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που θέσαμε στους εαυτούς μας, τα παρατάμε, νιώθουμε άσχημα για την ασυνέπειά μας, και υποσχόμαστε να ξαναπροσπαθήσουμε την επόμενη χρονιά.
Αν ακούγεται σαν παραλλαγή της ταινίας Η Μέρα της Μαρμότας με πρωταγωνιστή τον Bill Murray, είναι γιατί οι περισσότεροι από εμάς έχουμε παγιδευτεί σε τέτοιους ετήσιους κύκλους επαναλήψεων. Πώς μπορούμε λοιπόν να πετύχουμε εκεί όπου εμείς, και τόσοι άλλοι πριν από εμάς, έχουμε αποτύχει με τέτοια ...συνέπεια;
Μια σύντομη αναδρομή σε μακρινά New Year’s Resolutions
Οι πρώτοι άνθρωποι που κατέγραψαν τις υποσχέσεις τους για το νέο έτος ήταν οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι πριν από περίπου 4000 χρόνια. Σε αντίθεση με εμάς, η δική τους χρονιά άρχιζε τον Μάρτιο, με τη φύτευση της νέας σοδειάς, οπότε και έδιναν όρκο πίστης στον βασιλιά και υπόσχονταν στους θεούς να πληρώσουν τα χρέη τους. Όμως όπως κι εμείς, έτσι και οι Βαβυλώνιοι ήταν περισσότερο διατεθειμένοι να καταγράφουν τις υποσχέσεις τους παρά το αν τελικά τις υλοποιούσαν. Κάτι που μας υποψιάζει ότι κι αυτοί τα κατάφερναν τόσο καλά με τις πρωτοχρονιάτικες δεσμεύσεις τους, όσο κι εμείς σήμερα.
Μια παρόμοια πρακτική λάμβανε χώρα στην αρχαία Ρώμη, με τη διαφορά ότι μετά τη μεταρρύθμιση του ημερολογίου από τον αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα (περίπου το 46 π.Χ.), η έναρξη του νέου έτους καθιερώθηκε την 1η Ιανουαρίου. Εκείνη την ημέρα οι Ρωμαίοι δεσμεύονταν προς τους θεούς ότι θα έδειχναν καλύτερη συμπεριφορά. Το γεγονός ότι έδιναν την ίδια υπόσχεση κάθε χρόνο, καθώς και το ότι έκαναν πολλές προσφορές στους θεούς, λέει πολλά για το αν οι αρχαίοι Ρωμαίοι κρατούσαν τον λόγο τους ή όχι.
Ο αγώνας του ανθρώπου με τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις της Πρωτοχρονιάς συνεχίστηκε ανά τους αιώνες, ώσπου στις αρχές του 1800, έχουμε επιτέλους γραπτές αποδείξεις για την τακτική τους αθέτηση. Σε ένα τεύχος του 1802 του ιρλανδικού περιοδικού Walker's Hibernian, μια σειρά από σατιρικά δημοσιεύματα κοροϊδεύουν όλες τις αθετημένες υποσχέσεις, τους όρκους και τις δεσμεύσεις που δίνονται κάθε χρόνο: «Για τον νέο χρόνο οι πολιτικοί δεσμεύονται να εργαστούν αποκλειστικά και μόνο για το καλό της χώρας... Για τον νέο έτος οι γιατροί ορκίζονται να μην υπερσυνταγογραφούν και υπόσχονται να μην ζητούν υπερβολικές αμοιβές».
Τελικά, αλλάζει ο άνθρωπος ή δεν αλλάζει;
Πως θα προσέγγιζε ο Επίκτητος τα δικά του New Year’s Resolutions
Οι πρωτοχρονιάτικες δεσμεύσεις εκφράζουν την επιθυμία μας να αλλάξουμε και να βελτιωθούμε. Αυτό όμως δεν είναι πάντα εφικτό. Ο Επίκτητος, στωικός φιλόσοφος που γεννήθηκε στη σκλαβιά τον 1ο αιώνα μ.Χ., έμαθε από πολύ νωρίς πόσο δύσκολο είναι να αλλάξει κανείς τις συνθήκες της ζωής του, όσο κι αν το επιθυμεί.
Παρατηρώντας τον κόσμο γύρω του, ο Επίκτητος κατέληξε στο συμπέρασμα ́ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με όσα είναι εκτός του ελέγχου μας, γιατί έτσι σπαταλούμε άδικα πολύτιμη ενέργεια. Ούτε όμως πρέπει να τα παρατάμε και να παίζουμε το ρόλο του θύματος. Αν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις περιστάσεις μας, μπορούμε τουλάχιστον να ελέγξουμε πως θα τις ερμηνεύσουμε. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε πρόκληση, και όταν αντιμετωπίζουμε εμπόδια, αναποδιές και δυσκολίες, να τις επαναπροσδιορίζουμε ως ευκαιρίες για να αντιληφθούμε τις πραγματικές μας δυνατότητες.
Όπως θα τουίταρε κι ο ίδιος ο Επίκτητος στα social media, αν ζούσε σήμερα: «Όλα καλά, παιδιά. Το ‘χουμε κι αυτό."
7 συμβουλές για να κρατήσουμε τις πρωτοχρονιάτικες δεσμεύσεις μας
1. Δεν βάζουμε πολλούς στόχους
Μπορεί να θέλουμε να χάσουμε βάρος, να ξεκινήσουμε ένα νέο χόμπι, να φρεσκάρουμε μια ξένη γλώσσα, να διαβάσουμε ένα μυθιστόρημα το μήνα, και να περάσουμε περισσότερο χρόνο με φίλους και οικογένεια. Γίνονται όλα μαζί; Δεν γίνονται. Επιλέγοντας έναν ή δύο στόχους θα μας είναι πιο εύκολο να βρούμε τον χρόνο και την ενέργεια για να τους υλοποιήσουμε. Στο κάτω-κάτω, υπάρχει πάντα το επόμενο έτος για να βάλουμε νέους στόχους.
2. Βάζουμε μετρήσιμους στόχους
"Να χάσω βάρος." “Να διαβάσω περισσότερο.” “Να περάσω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου.” Πολύ καλοί και άξιοι όλοι αυτοί οι στόχοι, αλλά πόσο ξεκάθαροι είναι; Μιλάμε για 2 ή 20 κιλά; Για 1 ή 10 βιβλία; Για τα Σαββατοκύριακα ή για τις διακοπές με την οικογένεια; Κάνοντας τον στόχο μας μετρήσιμο, μπορούμε να παρακολουθήσουμε καλύτερα την πρόοδό μας και να αξιολογήσουμε καλύτερα πόσο κοντά ή μακριά βρισκόμαστε από το επιθυμητό αποτέλεσμα.
3. Κρατάμε ένα ημερολόγιο
Η τήρηση ενός ημερολογίου μας δεν μας βοηθά απλά να εστιάζουμε στους στόχους μας, να βάζουμε και να τηρούμε προθεσμίες, αλλά και να καταγράφουμε τα μαθήματα της ζωής που παίρνουμε καθημερινά ώστε να γινόμαστε συνειδητά πιο σοφοί.
4. Ορίζουμε τακτικές υπενθυμίσεις
Τα apps έχουν μπει πια για τα καλά στη ζωή μας. Γίνεται πολύς λόγος για την επίδρασή τους στην καθημερινότητά μας, και κατά πόσο αποσπούν την προσοχή μας από ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό. Είναι όμως στο χέρι μας να κάνουμε σωστή χρήση της τεχνολογίας. Η δημιουργία υπενθυμίσεων στο το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή μπορεί να μας βοηθήσει να θυμηθούμε να κάνουμε το απαραίτητο επόμενο βήμα για την επίτευξη του στόχου μας.
5. Ζητάμε βοήθεια
Η διακοπή του καπνίσματος ή η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το να στηριζόμαστε σε ένα έμπιστο άτομο για ενθάρρυνση ή κίνητρο όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα δεν είναι ντροπή. Απεναντίας, είναι ένδειξη αληθινής φιλίας.
6. Δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να μετατρέψει την δέσμευση σε συνήθεια
Οι νέες ρουτίνες δεν μετατρέπονται σε συνήθειες από τη μια μέρα στην άλλη. Ποιος μπορεί να ξεχάσει πόσο καιρό τους πήρε για να μάθουν να γράφουν, να οδηγούν ποδήλατο ή να οδηγούν αυτοκίνητο; Χρειάζεται υπομονή για να κατακτήσουμε οτιδήποτε, αλλά κάποια στιγμή, ακόμη κι ό,τι φάνταζε στην αρχή ακατόρθωτο, μπορεί να μας γίνει δεύτερη φύση.
7. Κάνουμε τη δέσμευση ικανοποίηση
Η χαρά και η ικανοποίηση είναι μεγάλα κίνητρα. Εάν η δέσμευσή μας αφορά μια δραστηριότητα που μας ενθουσιάζει, θα είναι πολύ πιο εύκολο να την ακολουθήσουμε.
Η δέσμευσή μας: να φροντίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας το 2024
Η φροντίδα του εαυτού μας είναι απαραίτητη για τη συνολική μας υγεία και ευεξία, και επηρεάζει τον καθημερινό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς μας. Δεσμευόμενοι να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας, στέλνουμε ένα ισχυρό προσωπικό μήνυμα ότι αξίζουμε όλη την αγάπη και την προσοχή που μπορούμε να δώσουμε στον εαυτό μας. Κι ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσουμε τον εαυτό μας είναι να επιλέξουμε μια πιο φυσική ζωή.
Μπορείτε να μάθετε εδώ για τις 10 + 1 καθημερινές πρακτικές για μια πιο φυσική ζωή.
Για να ανακαλύψετε τα οικολογικά, βιώσιμα και βιολογικά προϊόντα μας για την περιποίηση του δέρματος και την στοχευμένη φροντίδα, καθώς και για τη σειρά βοτάνων και τα σετ δώρων μας, ακολουθήστε τους αντίστοιχους συνδέσμους.
Ακόμη και μετά από 4000 χρόνια, οι δεσμεύσεις της Πρωτοχρονιάς εξακολουθούν να συμβολίζουν το νέο κατώφλι σε μια νέα φάση της ζωής μας. Ας αδράξουμε αυτή την ευκαιρία και ας κάνουμε μαζί το επόμενο βήμα. Μαζί μπορούμε να βελτιώσουμε την προσωπική μας φροντίδα και να ζήσουμε πιο αγνά και φυσικά το 2024.