Natural Detox: the ultimate benefit of healthy habits

Tο σωστό Detox διαμορφώνει υγιείς συνήθειες

Το ντόμινο των detox

Η αποτοξίνωση, ή detox, έχει μπει πια για τα καλά στη ζωή μας. Mε το που έρχονται γιορτές, όπως των Χριστουγέννων ή του Πάσχα, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε το detox που θα πρέπει να κάνουμε μόλις αυτές τελειώσουν. Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, αναλογιζόμαστε το detox που ίσως θα ήταν καλό να κάνουμε πριν βγούμε στις παραλίες, αλλά και το detox που μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε αμέσως μετά την χαλαρότητα των διακοπών. Ενώ για τον υπόλοιπο χρόνο έχουμε στη διάθεσή μας 7ημερα, διήμερα και μονοήμερα detox που υπόσχονται τη σωματική μας αποτοξίνωση ή ακόμη και mini detox για όσους έχουν μόνο λίγες ώρες στη διάθεσή τους για ένα γρήγορο detox.

Μήπως θα ήταν προτιμότερο να αναζητήσουμε τις αιτίες για τις οποίες συσσωρεύουμε όλες αυτές οι τοξίνες στον οργανισμό μας, ώστε να διαμορφώσουμε πιο υγιείς, καθημερινές συνήθειες;


To ντόμινο της ντοπαμίνης

Η ντοπαμίνη είναι μια από τις ορμόνες που απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο. Ως νευροδιαβιβαστής, στέλνει χημικά μηνύματα στον οργανισμό μας ώστε να ρυθμίσει σημαντικές του λειτουργίες. Γνωστή ως και “ορμόνη της καλής διάθεσης,” η ντοπαμίνη αυξάνεται όταν βιώνουμε κάτι ευχάριστο και μας προκαλεί συναισθήματα ευεξίας.

Η γυμναστική, το μαγείρεμα, η μουσική, και όποια άλλη δραστηριότητα μας κάνει να νιώθουμε καλά, αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον οργανισμό μας. Αυτό το αίσθημα επιβράβευσης είναι και ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να επαναλάβουμε τις συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Η ντοπαμίνη έχει όμως και μια σκοτεινή πλευρά, ειδικά όταν η καλή διάθεση γίνει εμμονή. Καθημερινό παράδειγμα η χρήση του κινητού: αν και τα smartphones μας κρατούν σε διαρκή επαφή και έχουν αυξήσει την παραγωγικότητά μας, έχουν ταυτόχρονα οδηγήσει σε εθισμό και κοινωνική απομόνωση, με τους περισσότερους από εμάς στραμμένους σε μια μικρή, φωτεινή οθόνη, είτε βρισκόμαστε σε ένα καφέ με φίλους, είτε μόνοι στο λεωφορείο, είτε στη βόλτα με το σκύλο, είτε ακόμα οδηγώντας (ό,τι πιο επικίνδυνο).


Τι είναι το detox από την ντοπαμίνη

Καταρχάς τι δεν είναι: σίγουρα δεν μιλάμε για την καθολική απάρνηση όλων όσων απολαμβάνουμε. Σύμφωνα με τον Δρ. Cameron Sepah, επίκουρο κλινικό καθηγητή ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του San Francisco, το detox από την ντοπαμίνη βασίζεται σε τεχνικές από τη γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (cognitive-behavioral therapy).

Κάνουμε στην άκρη τα ερεθίσματα
Μια πρώτη τεχνική είναι ο έλεγχος και περιορισμός των εξωτερικών ερεθισμάτων. Αντί να προσπαθούμε με τη δύναμη της θέλησης και μόνο να αλλάξουμε συμπεριφορά, μπορούμε πιο απλά και γρήγορα να απομακρύνουμε το ερέθισμα – όπως, για παράδειγμα, αφήνοντας το κινητό εκτός κρεβατοκάμαρας, ώστε να μην το ελέγξουμε ακόμα και ξαπλωμένοι στο κρεβάτι.

Δίνουμε χρόνο στην επιθυμία να περάσει
Η δεύτερη τεχνική αφορά στον έλεγχο των εσωτερικών ερεθισμάτων. Μόλις, για παράδειγμα, νιώσουμε την επιθυμία να ανοίξουμε το ψυγείο για να τσιμπήσουμε κάτι, είτε από συνήθεια, είτε εξαιτίας κάποιου στρεσαρίσματος, μπορούμε να εστιάσουμε την προσοχή μας στη συγκεκριμένη επιθυμία. Τότε θα παρατηρήσουμε ότι ενώ αρχικά αυξάνεται, μετά από ένα χρονικό σημείο, οπότε και θα κορυφωθεί, θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται. Με τον καιρό, μαθαίνουμε έτσι να αποδυναμώνουμε την επιθυμία αναζήτησης δραστηριοτήτων και καταστάσεων που μας προκαλούν έντονες και συχνές εκρήξεις ντοπαμίνης.


Οι υγιείς συνήθειες είναι το καλύτερο detox

Ένα καθαρό σπίτι καθαρίζεται πιο εύκολα και γρήγορα από ένα βρώμικο σπίτι. Σωστά; Μπορεί να είναι αυτονόητο για ένα σπίτι, αλλά το ίδιο ισχύει και για τον οργανισμό μας. Και όπως ένα καθαρό σπίτι μας φτιάχνει τη διάθεση, έτσι συμβαίνει και με εμάς τους ίδιους. Όσο πιο υγιείς είμαστε και νιώθουμε, τόσο πιο ανεβασμένοι νιώθουμε.


5 υγιείς, καθημερινές συνήθειες για ευεξία

1. Τρώμε ισορροπημένα
Οι υγιεινές τροφές είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά και βοηθούν στην πραγματική ικανοποίηση της πείνας, αποτρέποντας την παρορμητική κατανάλωση πρόχειρου φαγητού. Το κλειδί είναι η ποικιλία και η κατανάλωση περισσότερων ολόκληρων τροφών, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τρόφιμα που είναι επεξεργασμένα, συσκευασμένα και πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο.

2. Πίνουμε άφθονο νερό
Η κατανάλωση άφθονου νερού προλαμβάνει την αφυδάτωση, η οποία παραμονεύει όλο τον χρόνο, και όχι απλά το καλοκαίρι. Tο ενήλικο σώμα αποτελείται από περίπου 60% νερό, επομένως είναι λογικό να χρειαζόμαστε αρκετό για να βοηθήσουμε τη σωστή λειτουργία του.

3. Γυμναζόμαστε τακτικά
Η τακτική άσκηση ωφελεί τόσο το σώμα όσο και την ψυχολογία μας. Η άσκηση τονώνει τους μύες, δυναμώνει την καρδιά και ισχυροποιεί τα οστά. Μας ανεβάζει τη διάθεση και μας βοηθά να κοιμηθούμε καλύτερα.

4. Κοιμόμαστε καλά
Ο ύπνος μας ωφελεί ουσιαστικά, ρυθμίζοντας σωστά τον μεταβολισμό, την ψυχική υγεία και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι ειδικοί συνιστούν να πηγαίνουμε για ύπνο και να ξυπνάμε την ίδια ώρα, ώστε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να ρυθμίσει το εσωτερικό, βιολογικό μας ρολόι.

5. Φροντίζουμε το σώμα μας
Τα δόντια μας έχουμε μάθει να τα πλένουμε από μικρά παιδιά. Πόσο καλά όμως έχουμε μάθει να φροντίζουμε το υπόλοιπο σώμα μας;


○ Tο αναζωογονητικό αφρόλουτρο ATHONITES INVIGORATE AND CLEANSE SHOWER GEL προσφέρει έναν βαθύ καθαρισμό σε ολόκληρο το σώμα, προσφέροντας φρεσκάδα, ενυδάτωση και προστασία ακόμα και στις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες.

○ Για τον καθαρισμό του προσώπου το ATHONITES CLEANSE AND COMFORT FACE OIL με άρωμα χαμομηλιού και λεβάντας, απομακρύνει τους ρύπους και το μακιγιάζ, καθαρίζοντας απαλά την επιδερμίδα και τονώνοντας την ελαστικότητά της.

○ Για τα χέρια, το ATHONITES COMFORT AND RELIEVE HAND CREAM απορροφάται εύκολα και γίνεται ένα με την επιδερμίδα, αφήνοντάς την λεία, απαλή και ελαστική.

○ Και αν παρόλα αυτά νιώσουμε την ανάγκη μιας αποτοξίνωσης, απολαμβάνουμε ένα φλιτζάνι βιολογικού μείγματος βοτάνων ATHONITES DETOX. Θα μας βοηθήσει να καθαρίσουμε τον οργανισμό μας, και να αποκαταστήσουμε την φυσική ισορροπία και λειτουργία του.

Είναι τόσο απλό.

Το σωστό detox κάνει την υγεία μας καθημερινή συνήθεια.