Stress: you don’t have to take the good with the bad

Ας αφήσουμε το κακό στρες στο χθες

Το στρες στην καθημερινή ζωή μας

Υπάρχει κανείς που δεν έχει νιώσει στρεσαρισμένος; Τα οικονομικά, η υγεία και οι προσωπικές σχέσεις προκαλούν, άλλοτε βραχυπρόθεσμα, άλλοτε μεσοπρόθεσμα, και άλλοτε μακροπρόθεσμα, έντονο στρες. Αλλά και το μποτιλιάρισμα στους δρόμους, ένα χαλασμένο πλυντήριο ή μια απρόσμενα προβληματική σύνδεση με το διαδίκτυο μπορούν να μας στρεσάρουν.

Το στρες μοιάζει να παραμονεύει παντού. Είναι όμως πάντα τόσο κακό για εμάς;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το στρες “είναι μια φυσική ανθρώπινη αντίδραση που μας ωθεί να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις απειλές στη ζωή μας. Όλοι βιώνουν στρες σε κάποιο βαθμό. Ο τρόπος που ανταποκρινόμαστε στο στρες, ωστόσο, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη συνολική μας υγεία.”


To καλό και το κακό στρες

Όταν στρεσαριζόμαστε ο οργανισμός μας απελευθερώνει ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Η καρδιά μας χτυπά πιο γρήγορα και η αρτηριακή μας πίεση ανεβαίνει, δίνοντάς μας περισσότερη ενέργεια.

Αυτό συμβαίνει ακόμα και όταν παίζουμε ένα παιχνίδι ή σε ένα πρώτο ραντεβού, όπου δεν υπάρχει κίνδυνος ή απειλή. Ένα τέτοιο, καλό άγχος είναι βραχυπρόθεσμο, μας εμπνέει και μας παρακινεί, εστιάζοντας την προσοχή μας και ενισχύοντας την ενέργειά μας.

Μια πραγματική ή φανταστική απειλή, από την άλλη πλευρά, μας προξενεί κακό στρες. Βραχυπρόθεσμα, οι απότομες ορμονικές αλλαγές μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε αδύναμοι και ανίκανοι να συγκεντρωθούμε, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Νιώθοντας διαρκώς στρεσαρισμένοι, κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε σημάδια μακροχρόνιας κόπωσης, να απορρυθμίσουμε το πεπτικό μας σύστημα και να υποφέρουμε από έλκη, ή να χάσουμε τον ύπνο μας.


Γιατί οι ζέβρες δεν έχουν έλκη

Σύμφωνα με τον Δρ. Robert Sapolsky, καθηγητή βιολογίας, νευρολογίας, και νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Stanford, στο ζωικό βασίλειο το στρες δεν διαρκεί πολύ. Μια ζέβρα, κυνηγημένη από ένα λιοντάρι, θα εκτινάξει στα ύψη τα επίπεδα της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης της. Αυτό όμως, για μια ζέβρα, όπως και για το 99% των ειδών του πλανήτη μας, θα έχει μια πολύ σύντομη διάρκεια – είτε τη γλυτώσει, είτε όχι.

Δυστυχώς, εμείς οι άνθρωποι, έχουμε “εξελιχθεί” τόσο, που στρεσαριζόμαστε ακόμα και με αναμνήσεις, συναισθήματα και σκέψεις. Κι αν μεν τρέχαμε να ξεφύγουμε από ένα λιοντάρι, η υψηλή αρτηριακή μας πίεση μπορεί να μας έσωζε. Αν όμως ανεβάζουμε την πίεσή μας στα ύψη κάθε φορά που είμαστε κολλημένοι στην κίνηση, τότε δεν σώζουμε τη ζωή μας. Αντίθετα, βάζουμε τα θεμέλια για μια χρόνια υπέρταση.


Τι να κάνουμε με τις σκέψεις που μας στρεσάρουν

Οι έγνοιες που έχουμε δεν λύνονται πάντα από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι απόλυτα λογικά να θέλουμε να αφιερώσουμε χρόνο στην επίλυση τους. Όμως η αναζήτηση λύσεων μπορεί να γίνει εμμονική και να μας εγκλωβίσει στις σκέψεις μας, προκαλώντας μας επιπλέον στρες. Τι κάνουμε τότε;


Στο τρίτο πρόσωπο

Σύμφωνα με τον Δρ. Ethan Kross, καθηγητή ψυχολογίας και διευθυντή του Εργαστηρίου Συναισθημάτων και Αυτοελέγχου του Πανεπιστημίου του Michigan, ένας τρόπος για να αποστασιοποιηθούμε από τις σκέψεις που μας στρεσάρουν, είναι να χρησιμοποιήσουμε το όνομά μας στο τρίτο πρόσωπο ενικού, ώστε να καθοδηγήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας.

Με άλλα λόγια, όταν αναρωτιόμαστε “Τι μπορώ να κάνω για το πρόβλημά μου;”, ακουμπάμε το πρόβλημα πάνω μας, ενώ αν ρωτήσουμε “Τι μπορεί να κάνει η Σοφία (αν αυτό ήταν το όνομά μας) για το πρόβλημά της;” παίρνουμε αποστάσεις, και μπορούμε να σκεφτούμε πιο καθαρά, χωρίς να φορτωνόμαστε με όλα τα αρνητικά συναισθήματα που συνδέονται με το πρόβλημα.


Ο καλύτερος μας φίλος

Ένας δεύτερος τρόπος για να πάρουμε αποστάσεις από ένα πρόβλημα που μας στρεσάρει είναι να σκεφτούμε τι θα λέγαμε σε ένα φίλο ή μια φίλη μας, που θα αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα. Οι συμβουλές που θα δίναμε, είναι και οι συμβουλές που μπορούμε να δώσουμε στους εαυτούς μας.


Ένα ταξίδι στον χρόνο

Ως τρίτη μέθοδο, ο Δρ. Kross προτείνει ένα νοητικό ταξίδι στον χρόνο. Για να πάρουμε τις απαραίτητες αποστάσεις και να διευρύνουμε τις προοπτικές μας, μπορούμε να αναρωτηθούμε πως θα νιώθουμε για μια κατάσταση που μας στρεσάρει σήμερα, ένα μήνα ή ένα χρόνο από τώρα. Κοιτώντας από το μέλλον πίσω στην παρούσα στιγμή, οτιδήποτε φαντάζει τώρα βουνό, επειδή το έχουμε ξεπεράσει, θα μας φαίνεται από λόφος μέχρι και... λακκούβα στον δρόμο.


Ας κάνουμε κάτι απολαυστικό για να χαλαρώσουμε

Οι βαθιές αναπνοές, ο διαλογισμός, ένα ηλιοβασίλεμα και η αγαπημένη μας μουσική είναι μερικά από τα πράγματα που μπορούν να μας χαλαρώσουν. Όπως είναι και το να αφιερώσουμε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα για να καθίσουμε και να απολαύσουμε ένα φλιτζάνι ευεργετικών βοτάνων.

Το βιολογικό μείγμα βοτάνων άγχους ATHONITES STRESS RELIEF από πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες του Όρους Άθω βοηθά στην απαραίτητη ενυδάτωση του οργανισμού, καταπραΰνει με τον πιο φυσικό τρόπο τη σωματική ένταση, ηρεμεί το νου και χαλαρώνει το σώμα. Το χαμομήλι και η μέντα που περιέχει ανακουφίζουν και τονώνουν ολόκληρο τον οργανισμό, ενώ το τριαντάφυλλο προσθέτει μια υπέροχη ζεστασιά στο φλιτζάνι.

Το στρες είναι μέρος της ζωής μας. Το θέμα δεν είναι να το εξαφανίσουμε, αλλά να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε προς όφελός μας.

Εκτός κι αν μας κυνηγάει ένα λιοντάρι.