Winter Wellness: How to make the most of it

Χειμερινή Ευεξία: είναι στο χέρι μας

Καλώς τον χειμώνα!

Καθώς η θερμοκρασία πέφτει, οι μέρες μικραίνουν και τα σύννεφα μαζεύονται στον ουρανό, πολλοί από εμάς βιώνουμε μια αρνητική αλλαγή στη διάθεσή μας, γνωστή στoυς αγγλόφωνους και ως winter blues.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η αλλαγή είναι προγραμματισμένη εξελικτικά στα γονίδιά μας, που μας απενεργοποιούν στις πιο κρύες εποχές του χρόνου ώστε να εξοικονομούμε ενέργεια, όπως τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη, ενώ μας επανενεργοποιούν με την επιστροφή της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Η επιστήμη όμως δεν έχει μείνει με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά σε αυτό το βιολογικό φαινόμενο. Όσο συνήθης κι αν είναι η “μαυρίλα του χειμώνα”, μπορούμε όχι μόνο να αντιδράσουμε, αλλά και να πετύχουμε πραγματική χειμερινή ευεξία, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι “μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευημερίας, και όχι απλά η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας.”

Τα καλά νέα; Ο καλός χειμώνας δεν θέλει κόπο. Θέλει τρόπο.

15 καλές συνήθειες για έναν καλό χειμώνα

1. Τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά
Τα πορτοκάλια είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης C, που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Εποχιακά λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και τα καρότα είναι γεμάτα θρεπτικές βιταμίνες και μέταλλα, ενώ περιέχουν και χρήσιμες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

2. Δεν ξεχνάμε τις φυτικές ίνες
Ο χειμώνας ανοίγει την όρεξη. Η πλούσια διατροφή μας βοηθά να μείνουμε ζεστοί και να διατηρήσουμε τον οργανισμό μας σε εγρήγορση. Ωστόσο ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει το πεπτικό μας σύστημα. Συμπεριλαμβάνοντας τροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες, όπως αυτές που βρίσκονται στα μήλα και τους ξηρούς καρπούς, βοηθάμε το πεπτικό μας σύστημα και δεν αισθανόμαστε βαριοί και ασήκωτοι μετά από ένα γεύμα.

3. Συμπληρώνουμε τη διατροφή μας με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τα υγιή λίπη που τα βρίσκουμε σε ψάρια του ψυχρού νερού όπως ο τόνος, οι σαρδέλες, ο σολομός, το σκουμπρί, και οι ρέγκες, δεν έχουν μόνο αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά βελτιώνουν και την υγεία των οστών και των αρθρώσεων, που συχνά υποφέρουν με την δυσμενή αλλαγή του καιρού. Όμως τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων δεν σταματούν εκεί. Μελέτες έχουν βρει ότι βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου, και καταπολεμούν την κατάθλιψη και το άγχος.

4. Καταναλώνουμε πολύ νερό
Ποιος πίνει τόσο νερό τον χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι; Κι όμως, όσο και αν δεν διψάμε το ίδιο, δεν πρέπει να μειώνουμε την κατανάλωση νερού τους πιο κρύους, χειμερινούς μήνες. Όχι μόνο βοηθάμε έτσι το ανοσοποιητικό μας, αλλά και ενυδατώνουμε την επιδερμίδα μας, που ταλαιπωρείται και αφυδατώνεται από τα κρύα του χειμώνα.

5. Διατηρούμε το σώμα και το περιβάλλον μας καθαρό
Τα χέρια μας είναι ένας πολύ καλός αγωγός για μικρόβια. Πλένοντάς τα τακτικά μπορούμε να εξαλείψουμε τα περισσότερα μικρόβια προτού κολλήσουμε κάποιον ιό ή βακτήριο. Άλλος ένας πολύ καλός αγωγός μικροβίων είναι όλες οι ηλεκτρονικές μας συσκευές, όπως τα κινητά και τα ακουστικά χωρίς καλώδιο. Όπως μας έχει γίνει συνήθεια να πλένουμε τα ρούχα μας, θα πρέπει να μας γίνει συνήθεια να καθαρίζουμε τακτικά με αντιβακτηριακό ή αντισηπτικό διάλυμα τις ηλεκτρονικές συσκευές μας, για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης μιας μόλυνσης.

6. Αερίζουμε τον χώρο μας
Aκούγεται ίσως παράλογο, αλλά δεν είναι: τον χειμώνα, ακόμα και τις κρύες ημέρες, ανοίγουμε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, για λίγη ώρα, για να αφήσουμε να μπει μέσα φρέσκος, πλούσιος σε οξυγόνο αέρας. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, ο εσωτερικός αέρας είναι συχνά πιο μολυσμένος από τον εξωτερικό αέρα. Αυτό οφείλεται σε συσσωρεύσεις CO2, αλλεργιογόνα, μικρόβια και υγρασία, ανάμεσα σε άλλα. Όλα αυτά αυξάνουν τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε, να έχουμε πονοκεφάλους και άλλα προβλήματα υγείας. Αερίζοντας τον χώρο μας, είτε πρόκειται για το σπίτι μας, είτε για το γραφείο, απομακρύνουμε αυτούς τους ρύπους και βελτιώνουμε την ποιότητα του αέρα που εισπνέουμε καθημερινά.

7. Κοιμόμαστε επαρκώς
Ποιος δεν θέλει να μείνει λίγο παραπάνω στο κρεβάτι, ειδικά κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών και κρύων μηνών του έτους; Ευτυχώς αυτό είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό το χειμώνα. Σύμφωνα με μελέτες, ο μέσος άνθρωπος κοιμάται επιπλέον 1,5 με 2,5 ώρες απ’ ότι το καλοκαίρι. Πάντως καλό είναι να κοιμόμαστε μεταξύ 7 και 10 ώρες το βράδυ. Παραπάνω ώρες ύπνου, για παρατεταμένη διάρκεια, ίσως αποτελούν σύμπτωμα κατάθλιψης, ασθένειας ή άλλων υποκείμενων προβλημάτων.

8. Ασκούμαστε τακτικά
Είναι φυσιολογικό να νιώθουμε κάπως νωθροί κατά τους χειμερινούς μήνες. Είμαστε μεσογειακός λαός και το κρύο δεν είναι στη φύση μας, όπως είναι για τους Σκανδιναβούς. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βγούμε έξω και να διατηρήσουμε ένα ικανοποιητικό επίπεδο σωματικής άσκησης, όσο κι αν μας βολεύει να μείνουμε μέσα (από το σπίτι, στο αυτοκίνητο, στο γραφείο, και πίσω). Η τακτική άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και βάζει φρένο σε ιούς και βακτήρια που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα το χειμώνα. Αν πάλι κάνει πολύ κρύο, ειδικά νωρίς το πρωί ή το βράδυ μετά τη δουλειά, τις ώρες δηλαδή που πολύ βγαίνουμε το καλοκαίρι για τρέξιμο ή περπάτημα, τότε ας δοκιμάσουμε τουλάχιστον κάποιες δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι ή σε κάποιο γυμναστήριο, όπως γιόγκα, αερόμπικ, και βαράκια.

9. Δεν αμελούμε τους κοινωνικούς μας δεσμούς
Μια έξοδος για ένα ποτό κάτω από τον έναστρο ουρανό μιας παγωμένης βραδιάς του Ιανουαρίου σίγουρα δεν είναι τόσο ελκυστική, όσο μια αντίστοιχη έξοδος μέσα στο κατακαλόκαιρο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλειστούμε και στα σπίτια μας με τα πρώτα κρύα. Η συχνή επαφή με συγγενείς και φίλους, καθώς και η συμμετοχή σε συλλογικά χόμπι και δραστηριότητες, μπορεί να μας τονώσει και να φτιάξει τη διάθεσή μας ακόμα και τις πιο σκοτεινές και κρύες μέρες του χειμώνα.

10. Κάνουμε ηλιοθεραπεία, ναι, ηλιοθεραπεία τον χειμώνα
Όποιος έχει παρακολουθήσει ή ακούσει ποτέ τον Andrew Huberman, καθηγητή της νευροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Stanford, σε κάποια από τις διαλέξεις του, θα γνωρίζει τη σημασία και τα οφέλη της έκθεσης στο φυσικό φως. Μέσω εκτεταμένης έρευνας του ομώνυμου ερευνητικού κέντρου, ο Andrew Huberman επιβεβαίωσε τα σημαντικά οφέλη που αποκομίζουμε από την τακτική έκθεσή μας στο φυσικό φως, για τουλάχιστον 5 λεπτά μέσα στα πρώτα 30 λεπτά από το πρωινό μας ξύπνημα. Η καθημερινή αυτή πρακτική, τόσο σύντομη αλλά και τόσο ωφέλιμη, επηρεάζει θετικά τον κιρκάδιο ρυθμό μας, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου μας και ανεβάζει τη διάθεσή μας. Αν μάλιστα φροντίσουμε να ελαχιστοποιήσουμε το ηλεκτρικό φως την τελευταία ώρα πριν τον ύπνο, τα οφέλη στον οργανισμό και τη διάθεσή μας θα είναι ακόμη περισσότερα.

11. Ενυδατώνουμε αποτελεσματικά ολόκληρο το σώμα μας
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, oι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγωμένος άνεμος, τα πολύωρα, ζεστά ντους, και ο ξηρός εσωτερικός αέρας εξαιτίας του καλοριφέρ, ταλαιπωρούν και αφυδατώνουν την επιδερμίδα. Η κρέμα σώματος ATHONITES VITALIZE AND HYDRATE BODY CREAM συνδυάζει βιολογικά βότανα και μας εξασφαλίζει ενυδάτωση και βαθιά θρέψη, για δέρμα απαλό, λείο και υγιές ακόμα και τις πιο κρύες μέρες.

12. Φροντίζουμε τα πιο εκτεθειμένα μέρη του σώματός μας
Τα κρύα του χειμώνα επιδρούν πιο έντονα στα μέρη του σώματός μας που δεν καλύπτονται από ρούχα κατά την έξοδό μας από το σπίτι, όπως τα χέρια και το πρόσωπο. Τα χέρια έχουν λίγους σμηγματογόνους αδένες και αυτό σημαίνει ότι είναι πιο ευάλωτα στην απώλεια υγρασίας από άλλα μέρη του σώματος. Η ATHONITES COMFORT AND RELIEVE HAND CREAM είναι μια κρέμα χεριών με ελαφριά υφή που απορροφάται εύκολα και γρήγορα και γίνεται ένα με την επιδερμίδα των χεριών μας, αφήνοντάς την λεία και απαλή. Η μετάβαση από τον κρύο εξωτερικό αέρα στον ζεστό αέρα εσωτερικού χώρου, και το αντίστροφο, προκαλεί συχνά ερυθρότητα και φλεγμονή στο δέρμα του προσώπου, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και συστέλλονται γρήγορα για να αντιμετωπίσουν τις έντονες εναλλαγές της θερμοκρασίας. Η ATHONITES ANTI-REDNESS SOOTHING CARE CREAM είναι μία βιολογική κρέμα προσώπου και σώματος, ιδανική για τις ευαίσθητες στο κρύο επιδερμίδες.

13. Δεν αμελούμε τα χείλη και τα νύχια
Τα ξηρά, σκασμένα χείλη εμφανίζονται συχνά κατά τη διάρκεια του χειμώνα ως αποτέλεσμα της αφυδάτωσης της λεπτής τους επιδερμίδας. O κρύος καιρός επιδρά επίσης αρνητικά στα νύχια, στεγνώνοντάς τα και κάνοντάς τα εύθραυστα και επιρρεπή στο σπάσιμο. Το βάλσαμο εντατικής περιποίησης ATHONITES LIP AND NAIL CARE BALM βασίζεται σε παραδοσιακή συνταγή αιώνων, έχοντας μια έχει αγνή και κατά 93% βιολογική σύνθεση. Απαλύνει, ηρεμεί, θρέφει και αναδομεί τον επιδερμικό φραγμό, ενώ είναι μάλιστα κατάλληλο για χρήση σε παιδιά άνω των 6 ετών.

14. Επανορθώνουμε την ταλαιπωρημένη επιδερμίδα
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Αν όμως για κάποιο λόγο αμελήσαμε να πάρουμε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, μπορούμε να επαναφέρουμε την καταπονημένη επιδερμίδα μας στην πρότερη, υγιή της κατάσταση. Το βιολογικό βάλσαμο ATHONITES MULTICARE BALM προσφέρει βαθιά θρέψη στην ταλαιπωρημένη από τα κρύα επιδερμίδα μας, χάρη στην πλούσια σε βιολογικά βότανα και ενεργά συστατικά σύνθεσή του. Η ευεργετική του δράση είναι άμεση, καθώς διεγείρει τη φυσική διαδικασία επούλωσης της αφυδατωμένης, σκασμένης επιδερμίδας.

15. Καταπραΰνουμε τους μυϊκούς πόνους και αποσυμφορούμε τη μπουκωμένη μύτη
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μέρος της ροής του αίματος ανακατευθύνεται φυσικά από το σώμα προς ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, οι πνεύμονες και τα νεφρά ώστε να παραμείνουν σε καλή λειτουργία. Αυτό στερεί την απαραίτητη θερμότητα από τις αρθρώσεις και τους μύες, προκαλώντας ανεπιθύμητες μυϊκές ενοχλήσεις και πόνους. Το βιολογικό βάλσαμο σώματος ATHONITES RELAXING BODY BALM ενυδατώνει και ανακουφίζει τους κουρασμένους και καταπονημένους μύες, χαρίζοντάς μας ενέργεια και ευεξία. Χάρη μάλιστα στον μοναδικό συνδυασμό βιολογικού εκχυλίσματος και αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου με βιολογικό εκχύλισμα μέντας και μενθόλης, συμβάλλει στην ρινική αποσυμφόρηση, διευκολύνει την αναπνοή και ανακουφίζει τους πόνους στο στήθος.

Χειμώνας είναι. Θα περάσει.
Ας φροντίσουμε γι’ αυτό. Είναι στο χέρι μας.