The All-Around Benefits of Facial Massage

Φέρνουμε το μασάζ προσώπου σπίτι μας

Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη ενός καλού μασάζ σώματος. Χαλαρώνει τους μύες μας, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μας φτιάχνει τη διάθεση. Αλλά πόσο καλά γνωρίζουμε ότι ένα μασάζ προσώπου μπορεί να κάνει τα ίδια, επικεντρώνοντας όλη τη θετική ενέργεια στο πρόσωπο;

Η πανάρχαια αυτή αναζωογονητική πρακτική δεν αφορά μόνο στη χαλάρωση. Το μασάζ προσώπου, όπως έχει αποδειχθεί και επιστημονικά, είναι επίσης εξαιρετικά ευεργετικό για την υγεία του δέρματός μας, ανεξαρτήτου ηλικίας. Από την εφηβεία μέχρι την τρίτη ηλικία, άνδρες και γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από τις θεραπευτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες ενός μασάζ προσώπου.

Και το καλύτερο; Το μασάζ προσώπου δεν χρειάζεται να αποτελέσει μέρος κάποιας ακριβής θεραπείας σπα. Γίνεται και στο σπίτι, εξίσου αποτελεσματικά και μάλιστα πιο οικονομικά.


7 οφέλη ενός μασάζ προσώπου

1. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
Το μασάζ προσώπου ως τεχνική δεν διαφέρει βασικά από το μασάζ σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος - πέρα από το βαθμό της ασκούμενης πίεσης. Διεγείροντας τη ροή του αίματος, αυξάνονται τα επίπεδα του οξυγόνου και μεταφέρονται πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα του δέρματος, βοηθώντας στην αναγέννησή τους. Η καλύτερη αιμάτωση συμβάλλει αποτελεσματικά στην καλύτερη υγεία και λάμψη του προσώπου.

2. Αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου
Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος. Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας παράγει φυσιολογικά λιγότερο κολλαγόνο. Η επιβράδυνση μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τα μέσα έως τα τέλη της δεύτερης δεκαετίας της ζωής μας - ιδιαίτερα νωρίς δηλαδή. Ένα τακτικό μασάζ προσώπου βοηθά στη διασφάλιση της συνεχούς παραγωγής του κολλαγόνου. Έτσι διατηρούμε το δέρμα του προσώπου μας σφριγηλό και επιβραδύνουμε την εμφάνιση των ρυτίδων.

3. Προωθεί τη λεμφική παροχέτευση
Το λεμφικό σύστημα είναι ένα κύριο μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος και παίζει καθοριστικό ρόλο στην απομάκρυνση των τοξινών και άλλων άχρηστων προϊόντων από το σώμα μας. Ένα καλό μασάζ προσώπου διεγείρει τη λεμφική παροχέτευση (Μέθοδος Vodder, η οποία μελετήθηκε και εφαρμόστηκε από το Δανό γιατρό Emil Vodder το 1932) η οποία με τη σειρά της μειώνει το πρήξιμο του προσώπου, ελαχιστοποιεί τις σακούλες κάτω από τα μάτια μας και βελτιώνει τον συνολικό τόνο και την υφή του δέρματος του προσώπου μας.

4. Τονώνει τους μύες
Ένα τακτικό μασάζ προσώπου μπορεί να τονώσει τους μύες του προσώπου μας. Η σύσφιξη των μυών του προσώπου μπορεί να βοηθήσει να κρατήσουμε το λίπος - το οποίο διαφορετικά θα μπορούσε να γλιστρήσει με τη γήρανση και την έλξη της βαρύτητας - εκεί που ανήκει.

5. Ενισχύει τη λειτουργία των νεύρων
Το μασάζ προσώπου έχει αποδειχθεί ότι τονώνει τα νεύρα και έχει ηρεμιστική και καταπραϋντική δράση. Αυτό μπορεί να ανακουφίσει τους πονοκεφάλους και να χαλαρώσει το πρόσωπο.

6. Μειώνει το άγχος
Η ιατρική έχει δείξει ότι το στρες απελευθερώνει κορτιζόλη, μια ορμόνη που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή μας πίεση και μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις του δέρματος του προσώπου, ακμή, ερυθρότητα και ερεθισμούς. Το συχνό μασάζ προσώπου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης, να μας χαλαρώσει και να βελτιώσει τη συνολική υγεία του δέρματός μας.

7. Ενισχύει την απορρόφηση των προϊόντων περιποίησης και ομορφιάς
Όταν εφαρμόζουμε τα αγαπημένα μας προϊόντα περιποίησης και φροντίδας αμέσως μετά από ένα μασάζ προσώπου, αυτά απορροφώνται καλύτερα από το δέρμα και διεισδύουν βαθύτερα. Έτσι τα βοηθάμε να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.


6 τύποι μασάζ προσώπου

Όπως και με το μασάζ σώματος, υπάρχουν διάφορα είδη μασάζ προσώπου που προέρχονται από όλο τον κόσμο, από τη λεμφική παροχέτευση μέχρι το σιάτσου, το kobido, το θεραπευτικό μασάζ προσώπου και το gua sha. Μπορούμε φυσικά να αφεθούμε στα έμπειρα χέρια επαγγελματιών. Εναλλακτικά, μπορούμε να ξεκινήσουμε με ένα κλασικό μασάζ προσώπου στην άνεση του σπιτιού μας.

Οι βασικές μέθοδοι μασάζ προσώπου περιλαμβάνουν:

1. Λεμφική παροχέτευση
Το λεμφικό μασάζ προσώπου είναι ένα εξειδικευμένο μασάζ που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά στην αποστράγγιση των τοξινών και των ακαθαρσιών που διακινούνται από το λεμφικό μας σύστημα. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό έναντι συγκεκριμένων δερματικών παθήσεων όπως η ακμή και το έκζεμα (ξηροδερμία και φαγούρα).

2. Σιάτσου
Επηρεασμένο από τον παραδοσιακό κινέζικο βελονισμό, το σιάτσου χρησιμοποιεί την πίεση των δακτύλων ή της παλάμης σε ορισμένα σημεία του προσώπου για να τονώσει τους μύες και να μειώσει τις ρυτίδες.

3. Kobido
Το Kobido ή “αρχαίο μονοπάτι ομορφιάς” στα ιαπωνικά, είναι μια παραδοσιακή τεχνική ανύψωσης προσώπου που περιλαμβάνει 47 διαφορετικούς τρόπους επίδρασης σε 16 μύες του προσώπου. Το Kobido ανακουφίζει και χαλαρώνει το ταλαιπωρημένο δέρμα και αναζωογονεί το πρόσωπο.

4. Επανορθωτικό μασάζ προσώπου
Αν και εστιάζεται στο πρόσωπο, το θεραπευτικό μασάζ προσώπου επικεντρώνεται καταρχάς σε όλες εκείνες τις περιοχές και τους μύες που περιβάλλουν και επηρεάζουν το πρόσωπο, όπως το σαγόνι, ο λαιμός και οι ώμοι. Κατόπιν το μασάζ εστιάζεται στα ζυγωματικά, στην περιοχή γύρω από τη μύτη και τα μάτια, στο μέτωπο και στο τριχωτό της κεφαλής.

5. Gua Sha
Πρόκειται για μια ακόμη αρχαία θεραπευτική τεχνική που προέρχεται από την κλασική κινεζική ιατρική. Παραδοσιακά ήταν μια μέθοδος απόξεσης με βότσαλα, με σκοπό να διεγείρει τη ροή αίματος, προάγοντας έτσι την επούλωση και αναγέννηση των κυττάρων. Με το πέρασμα των χρόνων έχει εξελιχθεί σε ένα απαλό μασάζ προσώπου, με επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από καλά ενυδατωμένο δέρμα με ένα αμβλύ όργανο.

6. Κλασικό μασάζ προσώπου
Το κλασικό μασάζ προσώπου είναι εύκολο και αποτελεσματικό και περιλαμβάνει κινήσεις ζύμωσης για τη σύσφιξη των μυών, κυκλικές κινήσεις ζεστασιάς και χαλάρωσης, δονητικές κινήσεις τόνωσης, και ελαφρά χτυπήματα για την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος.


Πως κάνουμε ένα μασάζ προσώπου σπίτι μας

Προετοιμασία

● Πλένουμε καλά τα χέρια μας.

● Στη συνέχεια καθαρίζουμε καλά το πρόσωπό μας με ένα ήπιο λάδι καθαρισμού προσώπου, όπως το ATHONITES CLEANSE AND COMFORT FACE OIL. Μόλις το λάδι έρθει σε επαφή με το νερό μεταμορφώνεται σε ένα ανάλαφρο γαλάκτωμα που ξεβγάζεται εύκολα και αφήνει την επιδερμίδα καθαρή, απαλή και ενυδατωμένη. Επιπλέον, μπορούμε να εφαρμόσουμε λίγες σταγόνος από το έλαιο προσώπου ATHONITES PROTECT AND RESCUE PRECIOUS OIL FACE & NECK για να προστατεύσουμε και να αναδομήσουμε τον επιδερμικό φραγμό, και να ενισχύσουμε την ελαστικότητα του δέρματος.

● Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα δάχτυλά μας, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ένα ρολό προσώπου ή ένα εργαλείο gua sha για μασάζ.

● Τέλος, αποφεύγουμε να πιέζουμε σπυράκια και άλλα σημάδια ακμής, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον μολυσμένο θύλακα και να αυξήσει την φλεγμονή, κάνοντας το μασάζ δυσάρεστο και επίπονο.


Διαδικασία

Μέτωπο: Χρησιμοποιώντας τις αρθρώσεις μας, μπορούμε να τις μετακινήσουμε απαλά αρχικά προς τα πάνω (προς τη γραμμή των μαλλιών) και μετά στα πλάγια (προς τους κροτάφους μας), επαναλαμβάνοντας τις κινήσεις μας πέντε φορές.

● Περιοχή των ματιών: Χρησιμοποιώντας τις άκρες του μεσαίου δακτύλου και του δείκτη μας, μπορούμε να γλιστρήσουμε τα δάχτυλά μας από τους κροτάφους προς την περιοχή κάτω από τα μάτια και μετά προς τη γέφυρα της μύτης. Ακολουθώντας κυκλικές κινήσεις, επαναλάβουμε πέντε φορές.

Μάγουλα: Χρησιμοποιώντας τις αρθρώσεις μας, μπορούμε να σύρουμε απαλά κατά μήκος των μάγουλων και προς τα αυτιά, επαναλαμβάνοντας πέντε φορές.

● Περιοχή στόματος: Κάνοντας σχήμα «V» με τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλό μας και με τα δύο χέρια, μπορούμε να τοποθετήσουμε τα δάχτυλα με τρόπο ώστε ο δείκτης μας να βρίσκεται πάνω από το πάνω χείλος και το μεσαίο δάχτυλο κάτω από το κάτω χείλος. Στη συνέχεια πιέζουμε απαλά και να γλιστράμε τα δάχτυλα προς τα αυτιά, επαναλαμβάνοντας άλλες πέντε φορές.

● Λαιμός: Τοποθετώντας τις αρθρώσεις κάτω από το πηγούνι, μπορούμε να κινηθούμε απαλά προς τα κάτω (με κατεύθυνση την κλείδα). Επαναλαμβάνουμε πέντε φορές.


Ολοκλήρωση
Τελειώνοντας το μασάζ, μπορούμε να εφαρμόσουμε την 24ωρη ενυδατική κρέμα αναζωογόνησης προσώπου ATHONITES RESTORE AND REVITALIZE 24H MOISTURIZING FACE CREAM, που συνδυάζει βιολογικά αθωνικά φυτά με πεπτίδια, βιταμίνη Ε και υαλουρονικό νάτριο για μέγιστη ενυδάτωση.

Bonus tip: Για ένα ακόμα αποτελεσματικό μασάζ προσώπου, μπορούμε να το κάνουμε λίγο πριν πάμε για ύπνο, έχοντας ανάψει ένα αρωματικό κερί και απολαμβάνοντας ένα φλιτζάνι ATHONITES SWEET DREAMS από βιολογικό μείγμα βοτάνων. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσουμε από μια κουραστική μέρα και να ξυπνήσουμε το άλλο πρωί με καλή διάθεση και πολλή ενέργεια.